Cijene nafte pale zbog velike ponude i Grčke

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima zbog američke proizvodnje tog energenta i zabrinutosti oko aktuelne situacije u Grčkoj.

Na londonskom tržištu barelom sirove nafte se trgovalo po cijeni od 63,05 USD, što je za 1,21 USD manje u odnosu na prethodno zatvaranje.

U Njujorku je barel nafte pojeftinio 99 centi na 59,46 USD, prenosi Hina.

Iako je Grčka manje na naftu, a više na tržište dionica, analitičari smatraju da aktuelna situacija predstavlja rizik u smjeru slabljenja cijena pred vikend.Lideri zemalja eurozone u ponedjeljak će održati hitan sastanak, kako bi se pokušala izbjeći situacija u kojoj Grčka neće moći na vrijeme da vraća dugove.

“Naftna tržišta ne uzimaju puno u obzir grčke rizike, ali su za većinu rasta evropske naftne potražnje ove godine zaslužne južnoevropske zemlje. Stoga bi bankrot Grčke i širenje negativnih učinaka u vidu premije rizika na zemlje u okruženju moglo negativno uticati na evropsku potražnju za naftom”, kazao je Olivier Jakob iz firme Petromatrix.

Saudijski ministar nafte, Ali bin Ibrahim Al-Naimi, optimističan je u vezi tržišta nafte u narednim mjesecima, s obzirom na povećanu potražnju i pad zaliha.

Američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici su ponovo smanjene. Uprkos velikoj potražnji ponuda nafte više je nego obilna.

Zbog povećanih isporuka sirove nafte iz Sjevernog mora i Nigerije smanjuju se razlike u cijenama na londonskom i američkom tržištu, a same cijene povremeno bilježe najniže vrijednosti u proteklih nekoliko godina.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte skoro je prepolovljena u odnosu na isti prošlogodišnji period. Pad cijene nafte je povećan nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odbila da spusti proizvodni plafon, priželjkujući da niže cijene uspore isporuke proizvođača s višim troškovima proizvodnje, poput američke nafte iz škriljca.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 60,55 USD, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*