Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja reagovao na istup Koordinacije boračkih udruženja TK

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Tuzlanskog kantona  u saopštenju za javnost oglasio se povodom posljednjeg istupa predstavnika Koordinacije boračkih udruženja TK.

˝Primarni zadatak i obaveza Sindikata je da se bori za prava svojih članova  i mi to radimo najbolje što znamo. Finansiramo se isključivo iz članarina, ne trošimo budžetski novac niti učestvujemo u njegovoj raspodjeli, ne vozaju nas vozači, nemamo službene automobile, nismo u funkciji zaštite političara i ne mješamo se u stvari koje nas se ne tiču.

U svakoj civiliziranoj zemlji na svijetu obrazovnu politiku kreiraju vlade preko svojih ministarstava i drugih obrazovnih institucija vodeći računa o društvu u cjelini. Svakom normalnom društvu trebaju i kuhari i pekari, zidari, inžinjeri, frizeri, veterinari, doktori, profesori, mesari, trgovci itd..

Na žalost Vlada TK već duži niz godina nema jasnu strategije niti viziju obrazovanja, nema dovoljno snage i kuraža da se odupre  pritiscima,  pa  danas na TK imamo  obrazovnu politiku  koja širi ozračje besperspektivnosti i beznađa, politiku koja stimuliše iseljavanje i daljnju depopulaciju ovih prostora. Na sceni je totalna destrukcija cjelokupnog obrazovnog sistema, od osnovnog do visokog obrazovanja.

Podsjećamo predstavnike boračkih organizacija da među našim članovima ima značajan broj onih koji su branili i odbranili jedinu nam domovinu BiH i koji su  odmah poslije rata oružje zamijenili dnevnicima, duboko svjesni da se za budućnost ove zemlje valja boriti podučavanjem i odgajanjem mladih generacija, da ima značajan broj djece demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, šehidske djece i djece poginulih boraca koji, radeći  u ustanovama srednjeg obrazovanja,  sebi i  svojim porodicama, časno i pošteno, obezbjeđuju egzistenciju. Oni bi također trebali  uživati zaštitu boračkih organizacija i nikako im se neodgovornim ponašanjem ne bi smjela ugrožavati egzistencija.

Predlažemo predstavnicima boračkih populacija da svoja radna mjesta i privilegije koje, usput rečeno nisu male, barem na nekoliko mjeseci prepuste nezaposlenim, mladim i obrazovanim pripadnicima kategorija za koje se tako zdušno zalažu. Pitamo se da li bi svoju djecu poslali na Zapad da rade poslove koje niko drugi neće.

Ovom prilikom pozivamo predstavnike boračkih organizacija da ne dozvolimo da nas konfrontiraju oni koji su najodgovorniji za stanje u kojem se naša zemlja nalazi, nego da se zajedno borimo za pravedno društvo, društvo jednakih prilika za sve građane, društvo u kojem će naša najbolja djeca ostati u BiH, obrazovati se, raditi i formirati porodice, društvo u kojem će svaki građanin moći pošteno raditi i dostojanstveno živjeti od svoga rada!!!˝, stoji u saopštenju Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*