Rusija uvodi embargo na čokoladu i cvijeće iz EU

Rusija je pripremila nove mjere kao odgovor na produžetak evropskih sankcija koje, pored ostalog zabranjuju uvoz čokolade i cvijeća, zbog čega bi Evropa mogla da izgubi stotine miliona evra.

Ruski odgovor na produženje antiruskih sankcije zbog situacije u Ukrajini nije trebalo dugo čekati. Zadatak koji je dao premijer Dmitrij Medvedev da se pripreme uzvratne mere ispunjen je u najkraćem roku, bukvalno istog dana, piše Gazeta.ru.

Konkretno, prehrambeni embargo, kako je najavio Medvedev, biće produžen za pola godine, isto na koliko su produžene sankcije Evropske unije.

Međutim, ruske kontrasankcije koje su, prema pesimističkim procjenama austrijskih ekonomista, koštale Evropu sto milijardi evra, promijeniće ne samo rok važenja, nego i oblasti primjene.

O tome da bi sa spiska mogli da se skinu neki proizvodi, kao što se ranije dešavalo, više nema ni govora. Naprotiv, lista će se proširiti, piše Gazeta.

Kontrasankcije Rusije protiv poljoprivrednih proizvođača Evrope, SAD, Kanade i Australije, prema mišljenju ruskih zvaničnika, pomažu razvoj domaćeg biznisa. Zbog toga će se pod zabranom naći oni zapadni proizvodi koji su ozbiljna konkurencija ruskim, kao što su cvijeće ili čokolada.

Prema riječima zamjenika direktora ruske Federalne agencije za veterinarski i fitosanitarni nadzor Alekseja Aleksejenka od domaćih proizvođača stigli su prijedlozi da se pod ograničenja stave isporuke cveća i čokolade iz zemalja EU.

“Na rafovima ruskih prodavnica nalaze se elitne vrste čokolada iz Belgije, Francuske, Nemačke. I upravo je to segment tržišta koji naši proizvođači žele da preuzmu. Na kraju krajeva imamo mogućnost da proizvodimo vrhunske vrste čokolade”, tvrdi Aleksejenko.

Ograničenje isporuka čokolade ili cvijeća zadaće ozbiljan finansijski udarac zemljama Evropske unije, naročito Francuskoj, Belgiji i Holandiji, dodaje se u tekstu. Iz Holandije u Rusiju stiže nezamisliva količina cvijeća porijeklom iz Evrope i Latinske Amerike, jer je ta zemlja pogodan transportni centar.

Prema podacima carine, u 2014. godini Rusija je uvezla 14.700 tona cvjetnih lukovica, krtola, korenja i rizoma za sadnju, vrijednosti 38 miliona dolara. Uvoz ostalih živih biljaka (sadnica, drveća, žbunja) iznosio je 58,3 miliona dolara, a težio je 26.500 tona.

Isporuke rezanog cvijeća i pupoljaka za bukete bile su još veće. Prošle godine u Rusiju je stiglo 30.700 tona tih biljaka, vrijednosti 225,4 miliona dolara. Јoš 2.100 tona, ili 8,2 miliona dolara, činio je uvoz različitog rastinja bez cvjetova, trava, mahovina, lišajeva.

Istovremeno, Francuska i Belgija koje su među najvećim svjetskim isporučiocima čokalade, nisu na dnu ljestvice ukupnog uvoza robe u Rusiju.

Prema statističkim podacima, prošle godine je obim uvoza iz Francuske samo u kategoriji “čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao”, znači, čokolada u različitim oblicima – blokovima, pločicama, tečnom stanju, pastama, prašku, granulama, bombonama – dostigao 37,5 miliona dolara, ili 5.600 tona. Iz Belgije je u t
om periodu uvezeno prozvoda iste kategorije za 47,3 miliona dolara, navodi Gazeta.ru.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.