Tuzlanski aerodrom narednih pet godina baza Wizz Aira

U narednih pet godina Međunarodni aerodrom Tuzla bit će baza mađarske niskobudžetne kompanije Wizz Air.  Aerodrom u Tuzli ujedno je 20. baza najvećeg niskobudžetnog avio prijevoznika u centralnoj i istočnoj Evropi.

Prvi let Wizz Air je s tuzlanskog aerdroma obavljen u maju 2013. godine i do danas je preko te zračne luke prevezeno blizu 290.000 putnika. Statistički gledano broj putnika povećan je za 150 posto, a procijenjuje se kako će u 2015. godini kroz tuzlanski aerodrom proći oko 300.000 putnika.

“Danas je prekretnica u razvoju Međunarodnog aerodroma Tuzla. Sa ponosom osplužujemo stanovnike najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Aviosaobraćaj i povezanost avio linijama je bitan osnov za razvoj svake regije”, kazao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Od jučer s Međunarodnog aerodroma Tuzla, pored linija ka Malmeu, Gothenburgu, Dortmundu, Eindhovenu i Baselu, u funkciji su i linije ka Minhenu, Stockholmu, Frankfurtu i Oslu. Povećanje broja linija zahtjeva i dodatna upošljavanja, a u narednom periodu posao na aerodromu će dobiti još 63 radnika.

“Međunarodni aerodrom Tuzla je naša 20. baza. Ono što je Tuzla bila 2013. godine to je za Wizz Air aerodrom u Nišu od jučer. Naša glavne tri bazne stanice su Tuzla, Beograd i Skoplje na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Na aerodromu u Tuzli ćemo ubuduće bazirati Airbus A320, a ukupno ćemo imati oko 310.000 raspoloživih sjedišta”, kazao je Daniel de Carvalho, portparol kompanije Wizz Air.

Premijer TK Bego Gutić podsjetio je kako se nekada za održavanje tuzlanske zračne luke izdvajalo milion KM iz budžeta, prošle godine je to bilo 330.000 KM, a on je iskazao nadu da aerodrom ide putem ekonomske samoodrživosti. Također, čeka se pozitivan odgovor Vijeća ministara u vezi sa zahtjevom o uspostavi cargo saobraćaja.

Wizz Airov Airbus A320 dočekan je uz poseban pozdrav aerodromskim slapovima, a prisutnima su se predstavili i članovi folklorne skupine “Modrački mornari”.
(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*