Savez poljoprivrednika FBiH pozvao vlasti da izvrše obavezu isplate poticaja iz prošle godine

Zbog neisplaćenih poticaja iz 2014. godine i odnosa prema poljoprivredi u Federaciji Bosne i Hercegovine Savez poljoprivrednih uruženja FBiH danas se oglasio pozivajući vlasti i nadležne institucije da ispune svoja obećanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Saveza poručuju da je dug prema poljoprivrednicima premašio 50 miliona maraka.

“Poljoprivrednici nisu krivi što je taj dug čekao cijelu godinu dana. Mi smo zaista imali razumijevanja. Čekali smo i 100 dana od formiranja nove vlade”, poručio je predsjednik Saveza Avdo Muslimović napomenuvši da poljoprivrednici ne mogu više čekati.

Ranije su poljoprivrednici uputili dopis respornoj ministrici finansija Jelki Miličević u kojem je zatražen dijalog.

Ministrica se, po riječima Muslimovića, do sada nije oglasila, osim putem medija, što je za poljoprivrednike “apsolutno neprihvatljivo”.

Poljoprivrednici zamjeraju ministrici što ih nije odredila kao prioritet, već ga je dala penzionerima i boračkoj populaciji, pritom dajući argument da Međunarodni Monetarni Fond (MMF) nije isplatio tranšu.

“Moram podsjetiti da kada se donosio Zakon o poljoprivredi nije bilo riječi o tome da ćemo mi biti u budžetu MMF-a, već u proračunu FBiH”, naglasio je Muslimović najavivši sjednicu Saveza u četvrtak naredne sedmice na kojoj će biti razmatrani dalji koraci.

Savez će također sutra resornom ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću uputiti zahtjev za održvanje sastanka.

“Ukoliko ministar bude želio mi ćemo biti vjetar u leđa i zajedno sa vladom Federacije i parlamenta izboriti se u rebalansu budžeta da se pokrije dug iz 2014. godine i obezbijede sredstva za normalno funkcioniranje u 2015. godini”, kazao je Muslimović.

Podsjetivši da do svakog 10. u mjesecu poljoprivrednici moraju izvršiti svije obaveze plaćanja poreza predsjednik Saveza izrazio je nezadovoljstvo što se baš poljoprivrednici stavljaju u kategoriju “ostalih” prilikom isplate poticaja.

“Predloženo ministarstvo finansija nije postavljeno zbog sebe nego zbog nas”, naveo je predsjednik Saveza.

Poljoprivredna udruženja također zamjeraju što nadležne institucije i inspekcijski organi ne provode mjere zaštite domaćih proizvođača i tako trgovcima dozvoljavaju odgodu obaveze plaćanja čak do devet mjeseci kao i kršenje obaveze da zastupljenost domaćih u odnosu na strane proizvode u ponudi bude u omjeru 50: 50 posto.

Muslimović je podsjetio da je proizvodnja hrane za potrebe stanovništva u BiH sada pala ispod 25 posto.

“To je minimum minimuma, a možemo hraniti tri Bosne i Hercegovine i svi zajedno trebamo sebi postaviti pitanje zašto smo dovedeni u takvu situaciju i zašto je neko protiv proizvodnje hrane u BiH”, rekao je Muslimović pozvavši odgovorne koji su dali obećanje da prate poljoprivrednike i obave isplatu poticaja.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.