Aktivisti inicijative “Jer me se tiče” obišli bivše logore: Iskreno pomirenje moguće jedino kroz suočavanje s prošlošću

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” organizovala je “Put ka moru” jednodnevnu akciju – posjetu logorima na putu od Sarajeva prema Jadranu, u kojima su bili zatočeni civili različitih nacionalnosti, tokom posljednjeg rata u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aktivisti i aktivistice iz Prijedora, Mostara, Konjica, Sarajeva, Gradiške i ostalih bh. gradova obišli su nekadašnje logore u Hadžićima, Čelebićima, Jablanici i Dretelju, u kojima su tokom proteklog rata bili zatočeni civili različitih nacionalnosti.

Nakon obilaska Dretelja, aktivisti i aktivistice su se uputili u Mostar, te su sa Starog mosta u Neretvu bacili ruže, kao simbol sjećanja na sve civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Ispred svakog od nekadašnjih logora, pročitana su svjedočenja preživjelih i odata je počast žrtvama uz minutu šutnje.

“Učesnici ‘Puta ka moru’ razumiju da je iskreno pomirenje moguće jedino kroz suočavanje s prošlošću i iskreno priznanje patnji žrtava. Jednostavno rečeno, da budemo ljudi”, istakao je jedan od aktivista-učesnika “Puta ka moru”.

Aktivistima i aktivisticama inicijative, ispred bivšeg logora Čelebići, pridružili su se i građani i građanke Konjica, vođeni konjičkim udruženjem “VIPK”.

Čitanju svjedočenja bivših zatvorenika, te odavanju počasti ispred bivšeg logora Dretelj, pridružili su se i Vojvođani iz Zrenjanina, koji su marširali 81 kilometar od Jablanice do Dretelja, u sklopu vlastite inicijative “Šetanje ideja”.

Ova akcija je, kako ističu u “Jer me se tiče”, odgovor na “negiranje, pa čak i veličanje zločina nad civilima, što je pojava koja je rasprostranjena u našoj zemlji.”

Iz Inicijative su takođe, poručili i da “ovom akcijom žele doprinijeti konačnom stavljanju ‘tačke na i’, te široj javnosti poslati poruku da je zločin – zločin, te da ne smijemo dozvoliti kolektivizaciju, ali ni relativizaciju zločina nad civilima, počinjenim u ratu 1992 – 1995.”

“Često čujemo kovanicu ‘da se ne zaboravi’ u svim medijima i generalnoj javnosti u BiH. Ta kovanica mora imati samo jedno značenje – ne smijemo zaboraviti zločine i žrtve, kako se takve užasne stvari nikada, nikome i nigdje ne bi ponovile, a pogotovo ne na Balkanu, koji je umoran i izmrcvaren od svih ratova 20. vijeka, te željan mira i blagostanja”, saopšteno je iz inicijative “Jer me se tiče”.

Podsjećamo, “Jer me se tiče” je brojnim akcijama, tokom protekle tri godine, širom BiH pokrenula dijaloge o pomirenju, te direktno uticala na podizanje svijesti javnosti o neophodnosti istinskog pomirenja i prihvatanja odgovornosti za nedjela počinjena u ratu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*