Rusija sutra podnosi rezoluciju o BiH

Misija Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak će u Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini.

Ovo je ruski odgovor na rezoluciju o Srebrenici, koju je Vijeću sigurnosti UN-a na usvajanje predložila Velika Britanija uz podršku još dvije stalne članice, SAD i Francuske, a kojoj se usprotivila Vlada Srbije, piše Blic.

Prema saznanjima Blica iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se ne navodi poimence Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Rusija, također, u dokumentu insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma za
BiH, kao i na pomirenju među narodima i saradnji država regiona.

Diplomatski izvori Blica objašnjavaju da su sada moguća dva scenarija – da se Vijeće sigurnosti UN izjašnjva o obje rezolucije, što nije uobičajena praksa, ili da na stolu ipak ostane samo britanska, jer je ona prva podnijeta. Scenario po kojem bi se na kraju glasalo samo o prijedlogu Rusije je praktično nemoguć, jer niti bi Britanci to dozvolili, niti bi to dopustio predsjedavajući Novi Zeland, koji je član Komonvelta i tradicionalni je saveznik Velike Britanije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.