Hitno rješiti kontroverze u vezi s nazivom jezika koji se koristi u obrazovanju

UNICEF u BiH traži hitno rješenje kontroverze u vezi s nazivom jezika koji se koriste u obrazovanju.

Navode da poštivanje prava djece na obrazovanje ima ogromnu važnost za budućnost djece, kao i na razvoj njihovih zajednica i društva.

Imajući u vidu da službeni jezici i njihova upotreba nisu izričito regulisani u Ustavu Bosne i Hercegovie, činjenica je da je Ustav BiH dio međunarodnog sporazuma koji je potpisan na četiri jezika od kojih je, navodi UNICEF, jedan bosanski.

”Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u presudi od 25. juna 2004. prepoznao “mogućnost jednakog korištenja bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika ne samo pred institucijama BiH, već također i na nivou entiteta i svih njihovih administrativnih jedinica, pri zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima kao i u javnom životu” je jedno od grupnih prava, zaštićeno, inter alia, članom II/4. u vezi sa čl. I/4, II/3.m) i II/5” – istaknuto je u saopćenju UNICEF-a.

Budući da nova školska godina počinje za dva mjeseca, UNICEF očekuje da vlasti nađu rješenje za zvaničnu upotreba jezika u obrazovanju.

To bi osiguralo, smatraju, poštovanje najboljeg interesa djeteta, u skladu s opredjeljenjem koje je BiH potvrdila ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta.
(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.