Obilježen Dan policije u Federaciji BiH

Povodom obilježavanja Dana policije u Federaciji BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač danas su u Sarajevu položili cvijeće poginulim pripadnicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP).

Tom prilikom potvrdili su da je sigurnosna situacija na području Federacije na zadovoljavajućem nivou.

– Prema statističkim podacima za period maj 2014. i 2015. godine u Federaciji je došlo do smanjenja broja krivičnih djela. To očekujemo i u narednom periodu, jer je sigurnosna situacija preduvjet za ekonomski napredak i političku stabilnost zemlje – rekao je ministar Čampara.

Ukazao je na značaj sigurnosnog sektora u pogledu obaveza koje BiH treba ispuniti na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, zbog čega će resorno ministarstvo raditi na realizaciji aktivnosti koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 1. jula.

Osvrćući se na štrajk policajaca u Unsko-sanskom kantonu, kaže da se situacija smirila smatrajući da je to stvar kantonalnih budžeta, jer se u policijske strukture mora dodatno ulagati u smislu materijalno- tehničkih uvjeta i edukacije.

– Plaće nisu ujednačene u svim policijskim agencijama na federalnom nivou i na tome ćemo raditi. Vladi Federacije BiH uputili smo zakon o policijskim službenicima, koji treba riješiti radnopravni status policajaca. Kantonalna ministarstva morat će uskladiti svoje obaveze u skladu s ovim zakonom – rekao je Čampara.

Poručio je da će ovaj zakon, ukoliko ga usvoji Parlament FBiH, biti moderan zakon zasnovan na evropskim standardima.

Policajcima u Federaciji 1. juli, Dan policije u FBiH, također je čestitao i direktor FUP-a Dragan Lukač naglašavajući da je policijska struktura na federalnom nivou organizirana i spremna da odgovori svakom zadatku.

– U pogledu javnog reda i mira, te sigurnosti građana i njihove imovine policija će odraditi sve poslove koje se budu našli pred njom. Osim na materijalno-tehničkom opremanju, radit ćemo na izgradnji kapaciteta policije – rekao je Lukač.

Zbog terorističkih napada u svijetu potvrdio je da su na području Federacije poduzete pojačane mjere sigurnosti prije svega u zaštiti vitalnih objekata, među kojima su organi unutrašnjih poslova u čitavoj BiH.

– Te mjere će ostati na snazi dok bude postojala opasnost bilo koje vrste – kaže Lukač.

Na svečanoj sjedinici Kolegija federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije Kolegija danas su uručene prikladne nagrade uposlenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije za lični angažman i uspješne rezultate u radu.

Nakon toga, povodom Dana policije održana je svečanost u Domu policije u Sarajevu u prisustvu predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH, članova diplomatskog kora, zvaničnika međunarodnih organizacija i djelatnika policijskih agencija.
(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*