Ugroženi poljoprivrednici nahranili gladne sugrađane tonama povrća

Poljoprivrednici s područja FBiH, koji su i sami u teškoj situaciji jer nisu dobili sve poticaje za 2014. i 2015. godinu, podijelili su danas u Sarajevu nekoliko tona povrća. Stotine građana Sarajeva koji jedva spajaju kraj s krajem i jedva preživljavaju, došli su kako bi uzeli vreću krompira, kupusa, tikvica ili luka.

U redu su stajali stari ljudi, penzioneri koji hrane svoju djecu i unuke a imaju minimalnu penziju, ljudi koji su ostali bez igdje ičega i ne žive, već životare. Ova hrana, kažu, olakšat će im narednih nekoliko dana.

“Penzioneri imaju minimalna lična primanja, nakon 40 godina rada da idu u penziju sa 340 KM to je žalosno, to je socijalna pomoć. Tužno je što poljoprivrednici moraju dijeliti svoje proizvode. U Makedoniji za 0,20 eura otkupljuju kilogram paradajza, a vidite koja je cijena na pijaci. To je žalosno”, rekla je Amela Kekić koja je pomogla starijim osobama da ponesu vreće s povrćem.

Vapaji za hranom

Ispred malog kombija stvorila se gužva, a poljoprivrednici su se trudili da svima nešto daju.

“Ovo je katastrofa. Ogorčena sam. Prinuđena sam da dođem jer imam minimalnu penziju. Radite cijeli život i onda morate da živite od 300 KM. Grozno”, rekla je Azra Muslić koja je ponijela vrećicu krompira i kupusa.

Nana Jasmina rekla je kako će joj krompir biti dovoljan za 5-6 dana jer hrani sina i unuka.

“Razumijem svoje poljoprivrednike. I ja sam seljanka koja je uvijek sijala, ali ne može se više”, rekla je.

Blokada i vezanje lancima

Poljoprivrednici su zadovoljni što su mogli učiniti ovo djelo iako im ide na štetu. Osjećaju se prevareno i napušteno, te upozoravaju da će, ukoliko ne dođe do isplate poticaja za 2014. godinu, blokirati Vladu FBiH i zgradu Federalnog ministarstva finansija.

“Danas je jedan od tužnih dana za poljoprivredu i poljoprivrednike. Nažalost, usvaja ovdje nam nije ministrica kojoj smo planirali uručiti poklon domaćih proizvoda jer ih sigurno neće naći u tržnim centrima koji su prepuni robe iz uvoza i ništa se ne čini da tamo bude preko 50 posto naših proizvoda kako je propisano. Moram istaći da mi želimo ministru poljoprivrede biti vjetar u leđa ako stane na čelo poljoprivrednika i krene putem parlamenta i Vlade FBiH, te nam u rebalansu budžeta osigura dodatna sredstva kako bi nastavili sa proizvodnjom. Potrebno nam je oko 120 miliona da to učinimo i otvorimo 35.000 radnih mjesta”, rekao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Ukoliko ne dođe do isplate, poljoprivrednici će ponovo dijeliti svoje proizvode jer, kako ističu, proizvodi im ništa ne znače ako ih ne mogu adekvatno prodati.

“Čekamo devet mjeseci na poticaje, godinu dana da rodi i čekamo odgodu plaćanja od šest do devet mjeseci. Nas ne zanima što njima nedostaje 700 miliona iz MMF-a za plaće, s druge strane ne mogu osigurati dodatnih 50 miliona poljoprivredu. Pozivam sve poljoprivrednike i udruženja da dođu pred Vladu FBiH i ako treba da se lancima svežu i donijeti mehanizaciju”, rekao je Muslimović.

Prazne ruke

Proizvode su podijelili vrlo brzo jer je bilo mnogo gladnih ljudi. Nažalost, neki, iako rijetki, morali su se vratiti kući praznih ruku. Poput poljoprivrednika koji nemaju gdje plasirati svoje proizvode ili ih prodaju u bescjenje.

“Trebamo se svi zapitati kome je u interesu da se prekine proizvodnja u BiH”, naglasio je Muslimović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.