Promocija prvog stripa o genocidu u Srebrenici

U Sarajevskom ratnom teatru(SARTR) 4. jula će, u okviru “Stripiti festivala”, biti promovisan prvi strip o genocidu u Srebrenici, koji nosi naziv “Prešli su”.

Autori stripa su Samir Karić i Admir Delić, a izdavač je Bosanska medijska grupa iz Tuzle.

Na ovom festivalu će pored originalne verzije na bosanskom jeziku, premijerno biti predstavljen i promovisan redizajniran strip, preveden na engleski jezik.

Strip “Prešli su” je kratka priča, utemeljena na istinitim događajima, koja na potpuno novi i do sada neviđen način govori o najvećem zločinu u Evropi poslije 2. svjetskog rata.

Priča prati 15-godišnjeg dječaka Ahmeda, koji zajedno sa ocem, i hiljadama drugih civila, kreće pješke iz Potočara prema slobodnoj teritoriji. Otac mu strada u šumi, a on zajedno sa profesorom Mustafom, preživljava strijeljanje u Kravici. Nakon nekoliko dana pješačenja podrinjskim šumama, dječak i profesor prelaze na slobodnu teritoriju. Tokom “marša smrti” oni preživljavaju granatiranja, zasjede, gledaju likvidacije civila, pljačkanje kuća, kopanje masovnih grobnica…

Mehmed Pargan, novinar i publicista, u predgovoru stripa je napisao da nas autori vješto uvode u grotlo Srebrenice, grade likove, vode kroz zasjede, minska polja, pored masovnih grobnica i dovode na slobodnu teritoriju.

“Njihovi likovi ostaju živi iz dva razloga: da razbiju stereotip poimanja Srebrenice, donoseći nam uvjeravanje da se zločin ne može isplatiti, jer uvijek neko ostane da ispriča priču i produži život, i drugo, kao istraživači-novinari i crtači, autori žele donijeti novu priču o Srebrenici, ugraditi je u mozaik već ispričanih priča i pokazati mjesto na koje će doći sljedeća priča. Stil plasiranja strip – sličica relativno je anahron, ali autori i na ovaj način žele doprijeti do kraja prošloga stoljeća, kada se genocid u Srebrenici desio” napisao je Pargan.

O stripu i prevodu na engleski jezik 4. jula u SARTR-u će govoriti Pargan, Delić i Karić.

(Tuzlarije.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*