Norveška spašava pčele, za njih gradi “autoput”

Norveška je odlučila pružiti sigurno okruženje za svoje pčele, od kojih su mnoge vrste sada ugrožene. Tako planiraju da izgrade takozvani autoput za pčele. Plan je da autoput bude napravljen povezivanjem zelenih krovova i cvjetnjaka, odnosno svih prirodnih infrastruktura koje su gostoljubivo okruženje za pčele.

Zamisao grupe za očuvanje okoline je da pčelinji autoput bude zajednički projekt škola, kompanija, javnih organizacija i stanovnika Osla.

Grupa je postavila i veb stranicu kako bi učesnici prijavili i pružili detalje o tome šta mogu napraviti i kako mogu doprinijeti ovom projektu.

“Stalno mijenjamo naše okruženje i okolinu kako bismo zadovoljili naše potrebe, ali zaboravljamo da i druge vrste takođe žive ovdje. Da bi to ispravili, moramo im vratiti područja na kojima mogu živjeti i hraniti se”, objasnila je Agnes Liče Melvaer, direktorica “ByBia”, grupe za okoliš fokusirane na očuvanje pčela.

U Norveškoj ima dvjestotinak pčelinjih vrsta, a gotovo trećina je ugrožena.

“Ako imate mali balkon, malo mjesta za posaditi biljku, možete posaditi cvijeće i vidjećete da oprašivači dolaze i jedu iz vašeg malog restorana. Moramo početi gledati svijet kroz oči pčela”, objasnila je Melvaer, prenosi 24sata.hr.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.