Obilježavanje 23. godišnjice stradanja logoraša iz Sanskog Mosta

Udruženje logoraša Sanski Most, član Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, organizirat će danas obilježavanje 23. godišnjice zločina nad građanima Sanskog Mosta, logorašima, Bošnjacima i Hrvatima.

Kako su podsjetili 7. jula 1992. godine zločinci su, u jeku etničkog čišćenja i provođenja genocida nad Bošnjacima i Hrvatima općine Sanski Most, u zatvorenim kamionima prevozili više stotina logoraša – civila, u koncentracioni logor Manjača.

Tog 7. jula, izuzetno vrućeg i sparnog dana, u jednom kamionu bilo je do 66 logoraša logora Betonirka, mjestu koje je slovilo za najozoglašeniji logor na području općine Sansi Most, u kojem su svakodnevno prebijani i mučeni.

Kamion je bio hermetički zatvoren, ostavljen tri sata, pred logorom Gradska sportska dvorana Sanski Most kako bi zločinci logoraše što je moguće više mučili.

Oni su tada molili za kap vode ili za otvaranje cerade, ali im pripadnici srpskih oružanih snaga u pratnji dojučerašnjih komšija, nisu dali.

Na putu za logor Manjača, kom prilikom su logoraše namjerno vozili okolnim i sporednim putevima, uslijed ranije premlaćenosti i teškog stanja u kamionu logoraši su se počeli gušiti.

“Pili su vlastiti urin i motorno ulje. Logoraši su umirali u najvećim mukama, jednim od najstrašnijih načina smrti, gušenjem”, navodi se u saopćenju Udruženja logoraša Sanski Most.

Na Manjaču su stigli tek predvečer. Bilo je logoraša koji su još uvijek davali znakove života. Komandant logora Manjača Božidar Popović, nije htio primiti umrle i logoraše u teškom stanju.

Potrpani su nazad u kamion, mrtvi i logoraši u teškom stanju, a s njima su vraćeni i logoraši koji su im trebali pomoći da potom je njih šest ubijeno. Pet ih je pronađeno u masovnoj grobnici “Dragoraj” kod Mrkonjić Grada, dok se za jednim logorašem i dalje traga.

Ostalih 19 logoraša iz tog kamiona 17. jula 2001. godine pronađeno je na Ušću Dabra u općini Sanski Most, na lokaciji gdje su naredbodavci i izvršioci ovog zločina nastojali sakriti tragove ovog gnusnog zločina.

Udruženje logoraša Sanski Most je na lokaciji gdje su pronađeni ugušeni logoraši podiglo spomen obilježje koje ima memorijalnu i edukativnu ulogu, da trajno podsjeća i opominje na ovaj strašni zločin, te da generacijama koje dolaze govori o genocidu i agresiji počinjenom u dolini rijeke Sane.

Ovaj zločin predstavlja samo jedan u nizu počinjenih zločina nad logoršima u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu što govori u prilog masovnosti i gnusnosti zločina koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine nad ovom populacijom, saopćeno je.

(fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*