Kafa je za mnoge omiljeni napitak, ali ljeti ga, kažu ljekari, treba izbjegavati.
Ali ako ne možete bez kofeina, možete da pripremite hladnu, ukusnu, osvježavajuću kafu.
Lednu kafu možete spremiti i sami i to na nekoliko načina. Osim leda i kafe slobodno se poigrajte sa začinima, poput đumbira, a možete i da dodate sladoled ili voće, piše “Žena Blic”.
Potrebno:
šolja i po hladne vode,
dvije kašičice mljevene kafe,
led,
po želji šećer,
šlag,
voće…
Priprema:
Za hladno kuhanje kafe prvo stavite kafu u bokal. Preko kafe prelijte hladnu vodu i preklopite. Ostavite da odstoji barem 12 sati. Nakon 12 sati procijedite kafu pomoću cjediljke kako biste uklonili sitna zrnca.
Prilikom serviranja u visoku čašu ulijete jednu trećinu hladno skuvane kafe, dvije trećine vode ili mlijeka i po želji dodajte šećer ili ostale dodatke kojima možete zasladiti kafu. Promiješajte dobro sve pa ubacite nekoliko kockica leda.
Uživajte!