Angela Merkel danas u Beogradu

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Beogradu, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Srbijanski premijer očekuje teške razgovore i razumijevanje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da očekuje da će Merkelova na sastanku iznijeti “teške riječi u vezi sa Kosovom” i izrazio očekivanje da će biti zadovoljna ekonomskim reformama u Srbiji.

Merkelova je, uoči dolaska, rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak koji čine balkanske zemlje.

“Ono što prije više godina uopće nije bilo moguće, da se u jednoj prostoriji sjedi i pregovara, danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da taj proces bude ubrzan”, istakla je Merkelova u video poruci uoči posjete.

Za vrijeme posjete njemačke kancelarke sigurnosne mjere u Beogradu biće podignute na najviši nivo, što, između ostalog, podrazumijeva da će na pojedinim lokacijama u gradu biti periodično obustavljan saobraćaj.

Sa Vučićem je planirana i večera, a narednog dana, na programu Merkelove biće doručak sa predstavnicima civilnog društva Srbije.

Merkelova će, nakon okončanja posjete Beogradu, stići u Sarajevo.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*