Predsjedništvo BiH: Podrška Oružanih snaga provođenju akcije “Srebrenica 2015“

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas Odluku o angažovanju i upotrebi resursa Oružanih snaga za podršku provođenju akcije “Srebrenica 2015“.

Odlukom se odobrava upotreba i angažovanje resursa Oružanih snaga u podršci realizacije “Marša mira 2015“, angažovanje sredstava i pripadnika Oružanih snaga za KDZ pregled i Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, te angažovanje helikoptera i koordinaciju u zračnom saobraćaju u rejonu Srebrenice.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o produženju mandata grupi oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Donesena je i Odluka o prihvatanju akata Svjetskog poštanskog saveza, usvojenih na 25. kongresu, održanom 2012. u Dohi.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe i Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Azerbejdžan o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe.

Predsjedništvo je dalo odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Crne Gore, koji se odnosi na podršku i saradnju prilikom realizacije jadransko-jonske ceste, Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i Aneksa posebnog sporazuma za projekte/programe između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske.

Na sjednici je, između ostaloga, donesena Odluka o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum između Švedske i Bosne i Hercegovine o razvojnoj saradnji za period 2014. – 2020. godina.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*