Princeza Ana slušala svjedočenje Hasana Nuhanovića o strahotama Srebrenice

Britanska ambasada u Sarajevu upriličila je sinoć u hotelu Bristol predstavljanje knjige “Bijeg – Put ka Srebrenici” autora Hasana Nuhanovića, a prisustvovala je i princeza Ana, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Knjiga “Bijeg – Put ka Srebrenici” govori o patnji onih koji su bili prisiljeni da napuste svoja uništena sela i pronađu utočište u Srebrenici, kao i o njihovim patnjama u Srebrenici u periodu od 1992.-1993., saopćeno je iz Britanske ambasade koja je pomogla u prijevodu ove knjige.

– U vrijeme bremenito događajima, o kojima ko zna kada će se mišljenja usaglasiti, trebamo biti zahvalni svakome ko se ozbiljno i savjesno prihvatio pisanja kao svjedočenja. Nuhanović je od onih svjedoka koji razlikuju šta su vidjeli od onoga šta su čuli, te šta su čitali. Dakle, pred sobom imamo svjedoka na kojeg se možemo pozvati. A kada govori da je nešto čuo Nuhanović navodi od koga je čuo. Ako se ne sjeća pouzdano, onda to i naglasi. Hasan Nuhanović je zato primjer na koji bi se valjalo ugledati – napisala je u svojoj recenziji Alma Lazarevska.

Autor knjige Hasan Nuhanović zahvalio je Britanskoj ambasadi koja je organizirala ovaj događaj, a brojne zvanice prisustvovale su ovom događaju.

– Kao što smo vidjeli u proteklim sedmicama, uprkos svim dokazima neki ljudi nastavljaju da poriču tragične činjenice vezane za Srebrenicu. Hasan Nuhanović je važan svjedok genocida, kao i neuspjeha međunarodne zajednice da isti spriječi. Stvarno pomirenje zahtijeva prihvatanje istine, kao i odlučnost da se ne ponavljaju greške iz prošlosti. Drago mi je da je Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Ana bila ovdje večeras i čula ovu Hasanovu strašnu priču; samo jednu od mnogih sadržanih u njegovoj knjizi. Nadam se da će to biti širi doprinos širokom shvatanju onoga što se desilo – rekao je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Inače, princeza Ana jučer je stigla u BiH, a u Srebrenici će 11. jula predvoditi delegaciju Velike Britanije.
(NAP/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*