UKC Tuzla: Do sada urađeno 100 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze

Liječenje malignih i nemalignih hematoloških oboljenja, primjenom autologne i alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze u UKC Tuzla se provodi od 2004. godine. Od tada do danas na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla ukupno je urađeno 100 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.
Rezultati Tima za transplantaciju matičnih ćelija Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla bili su povod za današnju konferenciju za novinare. Tokom svog obraćanja novinarima, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić je istakao da je transplantacijska medicina jedan od strateških ciljeva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

“U UKC Tuzla od 2004. godine primjenom autologne i alogene transplantacije matične ćelije hematopoeze provodi se liječenje malignih i nemalignih hematoloških oboljenja. Do sada je ukupno urađeno 100 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od čega je najveći broj ovih transplantacija urađen u posljednje dvije i po godine. U 2013 godini urađeno je 17, u 2014 godini 20, a tokom 2015 godine 10 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Kako bi ostvarili ove rezultate i osigurali proces većeg broja transplantacija matičnih ćelija, prošle godine smo otvorili dvije nove izolacione sobe, čime smo proširili postojeće kapacitete”, rekao je doc. dr. Hotić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove, prof. dr. Fahrija Skokić, ovom prilikom je rekla da autologne i alogene transplantacije predstavljaju najsofisticiraniji modalitet liječenja hematoloških oboljenja, u čiji proces je uključen veliki broj zdravstvenog kadra.

“Transplantacija matične ćelije hematopoeze je visokosofisticirani modalitet liječenja koji može dovesti do izliječenja brojnih hematoloških i nehematoloških, malignih i nemalignih oboljenja, a radi se jedino u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla”, rekla je prof. dr. Skokić i istakla veliko zadovoljstvo što je izvršena edukacija i osposobljavanje još tri ljekara Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju za transplantacije matičnih ćelija hematopoeze.

Šef Tima za transplantacije matičnim ćelijama, doc. dr. Aida Arnautović Ćustović novinarima je predočila problem nepostojanja nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Prema njenim riječima iako Univerzitetski klinički centar Tuzla ima ispunjene uslove potrebne za primjenu autologne i alogene transplantacije matičnih ćelija, ne radi alogene transplantacije matičnih ćelija. Razlog tome je što pacijenti koji nemaju ne srodnog podudarnog darivatelja koštane srži moraju ići u centre izvan granica naše zemlje.

“Alogena transplantacija urađena izvan granica naše zemlje košta 250 000 eura, a kod nas 80 000 KM. Kada bi imali nacionalni registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži mogli bi biti članovi internacionalnih, evropskih i svjetskih registara što bi nam omogućilo da dođemo do matičnih ćelija potrebnih za naše pacijente”, rekla je doc. dr. Ćustović.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i prim. dr. Slavica Mott-Divković, načelnica Poliklinike za transfuziologiju koja je prisutnima pojasnila ulogu i značaj transfuziologa u obavljanju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

(ukctuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.