Komemorativna sjednica SO Srebrenica: Graditi bolju zajedničku budućnost za sve

Prošlost se ne može promijeniti, ali možemo izgraditi bolju zajedničku budućnost za sve, poruka je sa današnje komemorativne sjednice Skupštine opštine Srebrenica organizirane dan uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency.

U obraćanju sa skupštinske govornice predsjednik Slovenije Boruh Pahor poručio je da je došao kao prijatelj svih naroda u BiH i svih ljudi. Prenio je iskustva Slovenije koja su da nakon svih političkih i međunarodnih razgovora i dogovora na kraju su ljudi ti koji kreiraju budućnost.

“Znam da je ovo najteže stanje, ali za buduće generacije je da se svi zločini ne smiju zaboraviti, ali mora se ići ka procesu oprosta. Nužna je iskrena saradnja prema budućnosti kako bi naša djeca bila spašena u budućnosti od opasnosti koje su se desile prije 20 godina”, naglasio je Pahor.

On je rekao kako je poslije Drugog svjetskog rata trebao dugi niz godina, odnosno desetljeća, kako bi se neke stvari razriješile s obzirom da to nije bio rat samo protiv nacizma nego i rat u kojem je pucao i brat u brata.

“Sada je trenutak da se neke stvari riješe. Ne možemo niti smijemo čekati 50 godina da bismo to učinili. Ako sada promijenimo stanje i pokažemo volju za saradnju, onda smo uspjeli u tom procesu”, ocijenio je Pahor. Naveo da je prvi zadatak za BiH uspostava međusobnog povjerenja među ljudima, jer bez toga neće biti procesa napretka kao jednog od ključnih segmenata u smislu politike.

Predsjednik Slovenije ocijenio je evropsku perspektivu BiH i naglasio da je u narednom periodu BiH nužno strpljenje, tolerancija i snaga koju treba poakazati unutar BiH.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković ocijenio je da treba raditi na procesu koji će osigurati da imamo 100 godina mira u budućnosti i u kojem se više nikada neće govoriti o ratu i stradanjima.

“Mi moramo raditi na procesima koji neće ni po koju cijenu ugroziti multietnički sastav Srebrenice, na čemu je rađeno proteklih godina, i stoga koncenzus koji se provodi u lokalnom parlamentu ničim ne smije biti ugrožen”, kazao je Duraković.

On je sa skupštinske govornice izrazio nadu kako tokom obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, neće biti nikakvih ekscesnih situacija niti onoga što bi eventualno ugrozilo stanje u gradu.

Predsjedavajući Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović naveo je da se u miru i tišini treba odati počast za sve stradale žrtve u Srebrenici jer, kako je istakao, nema porodice koja nije nekoga izgubila u ratu

“Molimo za duše ubijenih sa porukom mira koji ne smije biti narušen. Nužna nam je tolerancija i dijalog uz međusobno uvažavanje i razumijevanje uz to da prošlost ne zaboravimo, ali da budućnost gradimo zajednički”, poručio je Milovanović.

Komemorativnoj sjednici SO Srebrenica prisustvovali su potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić te predstavnici vjerskopg života u Sreb i odbornici SO Srebrenica.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*