Premijer ocjenjivao rad Vlade FBiH nakon 100 dana: Dobro je, moglo je još bolje

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i zamjenica premijera Jelka Milićević ocjenjivali su danas rad Vlade FBiH u prethodnih 100 dana.

Novalić je uporedio statističke podatke o radu prethodne Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem s radom sadašnje Vlade te je zaključio da je po svemu sadašnja uspješnija.

Novalićeva vlada održala je 14 redovnih i 4 vanredne sjednice, dok je Nikšićeva vlada održala 11 redovnih i dvije vanredne sjednice.

Broj tačaka o razrješeneju i imenovanju koje je razmatrala Novalićeva vlada je 49, dok je Nikšićeva vlada na 95 tačaka dnevnog reda razmatrala kadrovska rješenja.

Također, Novalić je istakao i da je jedna od bitnih mjera koje je uvela njegova vlada moratorij na zapošljavanje.

“Međutim, ovo jesu egzaktni podaci i govore o našem radu, ali prvenstveno poručujemo da Vlada želi doći do toga da FBiH svoj prosperitet gradi na zdravim temeljima. Upravo s naglaskom da gradi, jer ovdje se ne radi o poslu koji se dešava preko noći, u 100 dana ili tokom jednog mandata. Podići ekonomiju na stabilne noge, nakon razdoblja u kojem se ekonomska politika bazirala na iracionalnom zaduživanju radi nerazumne potrošnje zahtijeva strpljivost i upornost. Izgradnja takve ekonomije podrazumijeva, također, racionalnost, odricanje i punu odgovornost da bi konačno riješili situaciju u kojoj se predugo nalazimo”, istakao je Novalić.

Što se tiče konkretnih pokazatelja, Novalić se pohvalio smanjenjem vanjskog i unutrašnjeg duga za 180,2 miliona KM.

Pored moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru, Novalić kaže kako je sljedeća mjera da se prirodnim odlivom smanji broj zaposlenih u javnom sketoru i tako uštedi 15 miliona KM.

Također, najavljeno je skoro usvajanje Zakona o radu, a mjere za suzbijanje rada na crno već su usvojene s tim da se uskoro očekuju izmjene zakona kako bi se pooštrile sankcije za one koji ne prijavljuju radnike.

Uskoro će se ići u reformu PIO/MIO, ali i izmjene zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima. Namjera je oporezovati topli obrok, naknade za prijevoz ali s tim da se istovremeno smanji poresko opterećenej na plaću kako ne bi bili oštećeni ni radnici niti poslodavci.

Najavaljeno je skoro usvajanje zakona o šumama, kojim bi se proizvođačima s većim stepenom obrade drveta dao priroritet. Zakon o uvezivanju radnog staža koji bi se trebao usvojit riješit će jedan od gorućih problema u BiH.

Zamjenica premijera Jelka Milićević kaže da je ovo vlada najavila uštede i da je svjesna da zbog toga neće biti baš previše omiljena u javnosti.

“Mi smo Vlada koja je postavila pitanje zaduženja i opravdanosti zaduženja i mi ne idemo u nova zaduživanja bez strategije i analiza”, rekla je Jelka Milićević.

No, premijer Novalić i zamjenica Milićević nisu mogli pojasniti šta će biti s obzirom da zakona koje kad jednom Vlada FBiH i pripremi nema niko usvojiti s obzirom da ne postoji parlamentarna većina.

“Mi smo dužni poslati zakone a oni nek se ponašaju u skladu sa svojim poslanikom i instrukcijama iz stranaka”, odgovorio je Novalić.

Penzioneri, poljoprivrednici i rudari su najavili skore proteste ali Novalić kaže kako se radi sve da bi se riješili problemi ovih grupa.

Rudari traže poskupljenje struje što je za Vladu FBiH neprihvatljivo. No, obećao je nastavak pregovora te je ponudio neka rješenja o kojima će se razgovarati.

Poljoprivrednicima će u narednih pet dana biti isplaćeno 16,5 miliona KM podsticaja, a Vlada se obavezala i da interventno isplati i ostale poticaje.

Vlada FBiH danas je održala sastanak s bankarima na kome se razmatralo kako da se ubrza isplata penzija koja se sada oteže i do 20 dana u tekućem mjesecu.

Naime, plan je da banke iz svojih sredstava isplate penzije ranije, dok bi njima Vlada FBiH garantirala uplatu sredstava.

Vlada je jučer zatražila da se smanje plaće u pojedinim javnim preduzećima za 10 posto, a Novalić kaže da se od toga neće odustati. Namjera je da se prvo usvoji Zakon o radu, a ako ne bude usvojen novi zakon o državnim službenicima prestao bi važiti trenutni kolektivnu ugovor što bi, vjeruje premijer, moglo za pregovarački sto dovesti zaposlene u državnoj službi.

“Smatram da i mi moramo pokazati osjetljivost prema sadašnjem trenutku. Evo, mi smo obrnuli prioritet isplata i plaća zaposlenima u Vladi FBih kasnit će najmanje sedam dana”, dodao je Novalić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*