Inzko o napadu na Vučića: Očekujem da nadležni organi obave žurnu istragu

Nakon napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima tokom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je kako očekuje da nadležni organi obave žurnu istragu i procesuirati počinitelje u skladu sa zakonom, piše Anadolu Agency (AA).

„Najoštrije osuđujem napad na premijera Vučića, koji se desio jučer u Potočarima, na dan kada odajemo počast ne samo žrtvama u Srebrenici, nego i svim nevinim žrtvama u BiH i cijeloj regiji”, kazao je Inzko.

Kako je naglasio, budućnost je u nastavku procesa koji vode ka pomirenju, toleranciji, međusobnom uvažanju i općem napretku.

“Podržavam sve one koji svojim izjavama jasno pokazuju opredijeljenost da se mržnji kaže ‘ne’, a tu prije svega mislim na premijera Vučića, koji je pružio ruku Bošnjacima, na majke Srebrenice, načelnika Durakovića, kao i na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”.

Prema riječima Inzka, “sada je trenutak, kao nikada ranije, da se intenziviraju odnosi i saradnja između Sarajeva i Beograda, unutar BiH, ali i u cijeloj regiji.”

Naglasio je sinoć kako je neophodno okrenuti se budućnosti kako bi ona bila bolja, posebno radi novih generacija.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*