Nastavak projekata energetske efikasnosti

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantoan susrela se danas sa delegacijom Fonda za zaštitu okoliša, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Tema razgovora bila je implementacija budućih projekata energetske efikasnosti. Ovom prilikom kao fokusna tačka  Tuzlanskog kantona za buduće kontakte bit će Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i ministar Hasan Fehratović. Također dogovoreno je da se u tri radne grupe Kantonale platforme sa područja Tuzlanskog kantona imenuju barem po jedan član. Radi se o Radnoj grupi za razvoj predložaka kantonalnih programa i akcionih planova energetske efikasnosti, Radnoj grupi za uspostavljanje energijskog menadžmenta – sistem upravljanja energijskom efikasnošću unutar kantona i Radnoj grupi za Budžetsko planiranje za projekte energijske efikasnosti.

Dogovoreno je da se s ciljem pripreme za realizaciju narednih projekata na području našeg kantona napravi jedinstven Registar javnih ustanova i javnih zdravstvenih ustanova koje bi mogle biti subjekti na kojima će se implementirati projekti energijske efikasnosti.

Na sastanku je istaknuto da je Tuzlanski kanton, u poređenju sa drugim kantonima, daleko najdalje odmakao u saradnji sa UNDP-om po ovom pitanju.

S druge strane premijer i članovi delegacije Vlade Tuzlanskog kantona su ovom prilikom, na osnovu informacija koje pristižu od općinskih i gradskih predstavnika, direktoru Fonda Safetu Harbinji izrazili primjedbu za neravnopravnu raspodjelu sredstava Fonda. Prije svega zamjerka se odnosi na činjenicu da se prilikom raspodjele sredstava ne vodi dovoljno računa o broju stanovnika na području kantona, broju industrijskih objekata koji su zagađivači okoline te proizvodnje i potrošnje enegrije na području kantona, a po osnovu čega je Tuzlanski kanton zapostavljen.

Delegaciju Vlade osim premijera Bege Gutića činili su ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar zdravstva Elvis Bektić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Izet Jagodić. S druge strane sastanku je osim direktora Jagodića prisustvovala i predstavnica Fonda Jasmina Kafedžić, te predstavnici UNDP-a i GIZ-a Sanjin Avdić i Esad Smajlović.

(RTV7/Ured za informisanje TK)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.