Na suđenju Mladiću svjedok odbrane tvrdio da su muslimani željeli otići iz svojih domova

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka odbrane Boška Kelečevića, koji je negirao da je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1992. godine proganjala nesrbe u Bosanskoj krajini.

Kelečević, bivši načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa VRS-a, posvjedočio je da su njegove jedinice vodile “otadžbinsko-odbrambeni rat”.

Nakon što mu je tužilac predočio uputstvo Glavnog štaba (GŠ) VRS da se bosanski Srbi “moraju boriti za odvajanje od muslimana i Hrvata i stvaranje srpske države”, Kelečević je potvrdio da to “jeste” bio cilj rata, po viđenju GŠ-a VRS-a.

Kelečević je, međutim, tvrdio da su muslimani i Hrvati “svojom željom” napustili to područje.

On je svjedočio na suđenju bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću, kojem se sudi za progon muslimana i Hrvata koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na pitanje tužioca Arthura Traldija da li je znao da je po 4.000 muslimanskih civila u dva voza bilo “protjerano” iz Prijedora, Kelečević je uzvratio: “Ne bih ja upotrijebio riječ protjerivanje. Oni su svojom željom htjeli da odu na druge prostore, njima je organizovan prevoz da odu.”

Svjedok je sugerisao da je prevoz organizovao “krizni štab u Prijedoru”. Potvrdio je da ga je o tom vozu obavijestio “pomoćnik komandanta za civilnu zaštitu”. Upitan da li je znao da je otprilike u isto vrijeme vozom transportovano i oko 4.000 muslimana iz Bosanskog Novog, Kelečević je odgovorio odrečno, objašnjavajući da je “sve to širi prostor Prijedora”.

Mladićev svjedok je tvrdio kako nije znao da je voz iz Bosanskog Novog bio zaustavljen u Doboju i da su svi vojno sposobni muškarci bili odvojeni, a potom vraćeni u Bosanski Novi, gdje su bili pritvoreni.

Proboj Posavskog koridora, u cilju spajanja zapadnih srpskih teritorija s istočnim i samom Srbijom, po Kelečeviću, bila je “odbrambena operacija”, jer je neprijatelj došao nadomak Doboja i prijetio je da “presiječe Republiku Srpsku”.

Pošto mu je tužilac Traldi citirao riječi Mladića da je to bila “obimna ofanzivna operacija”, Kelečević je dodao da je bilo “i ofanzivnih i odbrambenih dejstava”.

Unakrsno ispitivanje Kelečevića, tužioci bit će nastavljeno sutra, javlja BIRN- Justice

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.