Predvodeći centralnu bajramsku svečanost za Muftijstvo tuzlansko, koja se održala u džamiji "Kralj Abdullah" u Tuzli, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, poručio je da se ˝vjernici trebaju okrenuti očuvanju porodice i njenih tradicionalnih vrijednosti˝ (Ahmed Bešić - Anadolu Ajansı)

Bajram-namaz u Tuzli: Njegovati porodične i tradicionalne vrijednosti

Predvodeći centralnu bajramsku svečanost za Muftijstvo tuzlansko, koja se održala u džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, poručio je da se ˝vjernici trebaju okrenuti očuvanju porodice i njenih tradicionalnih vrijednosti˝.

˝Ovog bajramskog jutra opraštamo se od dragog gosta, mjeseca ramazana, čijem se dolasku radujemo, a kojeg sa sjetom ispraćamo. Mir je zavladao našim srcima i bajramu se radujemo kao kruni ramazana, ibadeta i odricanja, te se nadamo nagradi za materijalne darežljivosti. Naša su srca puna zajedništva i ljubavi, koje su ispunili zajednički iftari, mukabele i teravije. Na mnoga zbivanja ne možemo znatnije utjecati, ali pozivam vas da se okrenemo onome što je u našoj moći, te da se brinemo za svoju porodicu i njene vrijednosti˝, kazao je ef. Fazlović.

On je naglasio da ˝o porodici ne ovisi samo biološki opstanak, nego je to izgled moralnog lica čovječanstva˝, te da nam porodica daje samopouzdanje i vrline koji nas čine jačim i život čine ljepšim.

˝Porodica je nezamjenjiva institucija za izgradnju zdrave ličnosti. Dani pred nama donose bereket i provedimo ih zajedno u okrilju porodičnih, tradicionalnih vrijednosti. Okrenimo se njegovanju tog okrilja za građenje boljeg društva˝, naglasio je ef. Fazlović, koji je vjernicima prenio bajramske poruke Huseina ef. Kavazovića, reisu-l-uleme o sklapanju prijateljstava i brizi o ljudima u nevolji, slabim i bolesnim ljudima, te izbjegavanju svađa i prepirki.

Inače, vrijeme Bajrama u Tuzli označio je pucanj iz topa, koji je proteklih ramazanskih dana, nakon više od 60 godina, ponovo označavao vrijeme iftara.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*