Muslimani diljem svijeta obilježavaju Ramazanski bajram: Džamije ispunjene do posljednjeg mjesta, klanjalo se i na ulicama

Diljem svijeta jutros su džamije bile ispunjene muslimanskim vjernicima koji su klanjali bajram-namaz, javlja Anadolu Agency (AA).

U turskoj prijestolnici Ankari, centralna bajramska svečanost održana je u Kocatepe džamiji, a u Istanbulu u Sultan Ahmed džamiji, gdje je bajram-namaz predvodio turski reis Mehmet Gormez. U džamijama je priređen prigodan bajramski program na kojem su hafizi učili sure (poglavlja) iz Kur'ana, a horovi su izvodili ilahije.

Vjernici u glavnom gradu najmnogoljudnije muslimanske zemlje Indonezije bajram-namaz klanjali su u najvećoj džamiji u Džakarti, Istiqlal džamiji. Bajram-namazu prisustvovale su i žene, a s obzirom na veliki broj vjernika koji je došao na molitvu, nisu svi mogli ući u džamiju, pa je više hiljada vjernika namaz obavilo na ulici i saobraćajnicama koja se nalaze ispred džamije.

Četverospratna Istiqlal džamija je četvrta najveća džamija u svijetu u kojoj, uključujući i džamijsko dvorište, molitvu može obaviti 300 hiljada osoba.

Moskovske džamije i okolne ulice jutros su bile prepune vjernika koji su došli da klanjaju bajram-namaz. Najposjećenija je bila moskovska Centralna džamija, međutim veliki broj vjernika klanjao je i na ulicama u blizini džamije, koje su bile zatvorene za potrebe namaza.

Tokom klanjanja bajram-namaza, moskovska policija obezbjeđivala je vjernike iz zraka, kao i konjicom.

U Holandiji, gdje živi oko milion muslimana, Ramazanski bajram dočekan je sa velikom radošću. U većim gradovima, kao što su Amsterdam, Den Haag i Rotterdam s obzirom na prepune džamije, neki vjernici su klanjali bajram-namaz u džamijskim dvorištima. Kako bi obavljanje molitve proteklo u najboljem redu, holandske snage sigurnosti u velikim džamija osiguravale su bezbjednost vjernika.

U Kataru je bajram-namaz klanjan u više od 300 džamija i mesdžida. U ranim jutarnjim satima vjernici su pohrlili u najveću katarsku džamiju Imam Abdulvahhab Muhammed, koja može primiti 11 hiljada osoba. Uprkos velikom kapacitetu džamije, više desetina vjernika bajram-namaz klanjao je na ulici ispred džamije.

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najsvetijih blagdana muslimana. Vjernici s posebnom radošću i duhovnošću dočekuju ovaj muslimanski blagdan, koji nastupa nakon ramazana, mjeseca muslimanskog posta. Bajram je stoga dan veselja, radosti u srcima za sve muslimane koji su tokom ramazana iskazivali predanost Bogu postom.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*