Trebinje: U gašenju požara pomažu pripadnici OS BiH, mine otežavaju gašenje

Od ranih jutarnjih sati, Oružane snage Bosne i Hercegovine su na poziv Operativno-komunikacijskog centra pri Ministarstvu sigurnosti BiH angažovale svoje pripadnike na pružanju pomoći u gašenju požara na području općine Trebinje, koji bukti već nekoliko dana.

Lokalna zajednica u Trebinju ne uspijeva sama se izboriti sa vatrenom stihijom, koja sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima.

“Na ugroženom području i rejonu požarišta trenutačno je angažirano preko 40 pripadnika 3. pješačke bojne/4. pbr OS BiH sa pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara koji uspješno pružaju pomoć organima Civilne zaštite i lokalnom stanovništvu. U ranim popodnevnim satima, kao potpora snagama angažiranim u operaciji gašenja požara, bit će angažiran i jedan helikopter iz sastava brigade ZS i PZO OS BiH”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon poziva u pomoć, izvršene su konsultacije i dobivena odobrenja za angažiranje OS BiH od Predsjedništva BiH i ministrice obrane BiH Marine Pendeš, te je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč naredio angažiranje potrebnih snaga i sredstava OS BiH na ugroženom području.

“Operacija gašenja požara se uspješno izvršava na terenu, a pripadnici OS BiH, koji su obučeni i opremljeni za ovakve i slične situacije rame uz rame sa lokalnim snagama CZ i stanovništvom, sigurno izvršavaju dobiveni zadatak. Očekuje se da se sinkroniziranom akcijom svih angažiranim snaga u popodnevnim satima požar stavi pod potpunu kontrolu”, navode iz Ministarstva odbrane.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez je dodao da je gašenje dodatno otežano postojanjem minskih polja u mjestu Poljice, zbog čega su dodatno angažovani i demineri.

U gašenju požara zasad aktivno učestvuju pripadnici Vatrogasne jedinice Trebinje, Civilne zaštite Trebinje, Centra za gazdovanje kršom, radnici Gradske uprave Trebinje, vatrogasaci iz susjednih općina i drugi, a apel za pomoć pri gašenju je juče upućen i građanima Trebinja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*