UKC Tuzla: Uvedene novine u radu Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu

Zavod za psihološku i socijalnu zaštitu UKC Tuzla uveo je novine i proširio svoju djelatnost uvođenjem jedinstvene cjelokupne ponude usluga u radu s djecom svih uzrasta.
Prema riječima načelnice Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu, mr.psych.sci. Nere Kravić Prelić, pacijenti dječije dobi pored detaljne psihodijagnostičke obrade  imaju mogućnost uključenja u psihoterapijski tretman od strane certificiranog  psihoterapeuta. “Dječija psihološka ambulanta podrazumijeva rad sa svim oblicima odstupanja u razvoju, ponašanju, specifičnostima na emocionalno bihevioralnom planu i posljedicama različith stresnih situacija.

Važno je naglasiti  da navedene usluge ovako sveobuhvatnog formata na Tuzlanskom kantonu jedini  pruža i omogućuje  Zavod za psihološku i socijalnu zaštitu  UKC Tuzla, gdje uposlenici pored visokog stepena stručnosti imaju i razvijenu međusobnu saradnju, te pacijenti na jednom mjestu mogu dobiti i psihodijagnostičku procjenu kao i terapijski tretman što dodatno rezultira kvalitetnijim ishodima”, kaže Kravić Prelić.

U Zavodu za psihološku i socijalnu zaštitu novitet su i neuropsihološke usluge za pacijente. Riječ je o primjenjivanju neuropsihologijske procjene i diferencijalne neuropsihološke dijagnostike djece i odraslih. U Federaciji Bosne i Hercegovine do sada nije postojala neuropsihološka ambulanta,  te  nije bilo  stručno obučenih  u toj oblasti,  zbog čega su pacijenti takve usluge tražili izvan granica naše zemlje. Sada pomenute usluge pacijenti mogu dobiti u Zavodu za psihološku i socijalnu zaštitu UKC Tuzla. Certificiran kadar iz oblasti neuropsihologije vrši procjenu psiholoških funkcija nakon ozljeda mozga i mozgovnih lezija, od kojih su najčešće: kraniocerebralne ozljede, IC, hematomi i tumori mozga, cerebrovaskularne i degenerativne bolesti.

U Zavodu za psihološku i socijalnu zaštitu proširena je paleta usluga na Odjeljenju psihološke zaštite gdje su pored standardnih uvedene i nove usluge u vidu savremenih psihoterapijskih pravaca (transakciona psihoterapija, psihodramska, tehnike kognitivno bihevioralne terapije, EMDR). Ovi  pravci  i tehnike uključuju kako terapijske tako i suportivne i savjetodavne vrste usluga pacijentima.

Prema riječima načelnice Zavoda, mr.psych.sc. Nere Kravić Prelić, zaposlenici Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu dodatno su educirani iz oblasti komunikacijskih vještina, naročito u sferi nenasilne komunikacije, rješavanja konflikata i asertivne komunikacije (i to na nivou certificiranih trenera asertivnosti), te svoje vještine koriste u radu sa zaposlenicima i pacijentima.
“Posljednjih nekoliko godina pored stalne edukacije kadra mnogo ulažemo i na naučno – istraživačku djelatnost. U suradnji sa određenim  Klinikama UKC Tuzla, ali i samostalno,   proveli smo nekoliko istraživačkih projekata i dvije veće i kvalitetnije longitudinalne studije. U planu su još neki istraživački projekti”, kaže načelnica ovog Zavoda.

(TI/UKC Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*