Manufaktura iz Tuzle: Opuštajuća izrada kutija za čuvanje Kur´ana

Kada ju je prijateljica zamolila da joj pomogne napraviti kutiju za čuvanje Kur´ana jer takvu nigdje ne može pronaći u prodaji, Azra Mujkanović, voditeljica tuzlanskog Hobi centra ˝Manufaktura˝, bila je oduševljena idejom. Nakon što su napravile prvu kutiju, nastavile su izrađivati druge, sa različitim ukrasima, motivima, bojama i materijalima.

˝Ideja je potekla od jedne učesnice naših radionica. Željela je svojim roditeljima pokloniti jednu kutiju za svetu islamsku knjigu, ali je nigdje u Tuzli nije mogla naći, pa je predložila da je napravimo. Radile smo dva-tri dana i kada je proizvod bio gotov, odlučila sam da nastavim sa pravljenjem ovih kutija, koje se rade u različitim dimenzijama, jer imamo nekoliko veličina Kur´ana˝, kazala je Mujkanović, praveći prostor na radnom stolu, na kojem su se ubrzo našli alati, četkice, folije, ljepila i boje, a sagovornica Anadolu Agency (AA) je spretno počela demonstrirati izradu jednog takvog predmeta.

Opisujući način izrade, Mujkanović je pojasnila da se drvena kutija prvo oboji akrilnom bojom, a zatim se na aluminijskoj foliji izrađuje motiv koji će se naknadno preslikati na podlogu i zalijepiti na kutiju.

˝To je nešto poput bakroreza, ali mnogo brže i lakše jer se radi sa folijom, a i alat je jednostavan. Na kutiji koju trenutno pravim arapskim slovima će pisati Allah dž.š. Ta će riječ biti istaknuta, pa je potrebno dugotrajno bockanje folije. Što ima više tačkica, to je bolje, a rad djeluje veoma opuštajuće˝, ističe Mujkanović, dodajući da se može ukrašavati na različite načine, pomoću salveta ili transfer papira, ali da bi se moglo reći da je proizvod završen, potrebno je obložiti njegovu unutrašnjost.

Postavljajući satensku postavu ružičaste boje u kutiju, Mujkanović dodaje da je ˝Manufaktura˝ sarađivala i sa brojnim udruženjima i organizacijama, a najaktivniji su bili članovi Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama iz Smoluće kod Lukavca.

˝Ovisnici koji su na odvikavanju pokazali su veliko interesovanje za ovaj oblik radno-okupacione terapije. Veoma su zainteresovani za ručni rad. Također, održavamo radionice i za sve one koji žele naučiti kako se radi, a radionice su grupne ili individualne. Ovo je jedino mjesto u Tuzli gdje se mogu kupiti materijali, ali i naučiti kako od njih izraditi različite predmete˝, kazala je Mujkanović.

Ona dodaje kako namjerava organizovati radionice za djecu, te početi sa proizvodnjom prirodne kozmetike i sapuna.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*