Prijedor: Kolektivna dženaza za 29 bošnjačkih žrtava

Ispraćaj i kolektivna dženaza posmrtnih ostataka 29 Bošnjaka iz Prijedora, koji su ubijeni u proteklom ratu, bit će obavljeni danas na stadionu u povratničkom naselju Hambarine. Ukop će biti obavljen na lokalnim mezarjima u Hambarinama, Bišćanima, Čarakovu, Rizvanovićima, Rakovčanima, Zecovima, Kamičanima i Skeli.

Kolona s tabutima iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu krenut će prema Prijedoru u 6.00 sati ujutro. Tri sata kasnije, u 9.00 sati, na stadionu OFK Brdo “Vedro Polje” u prijedorskom naselju Hambarine bit će klanjana dženaza-namaz, koju bi trebalo da predvodi reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su uglavnom iz masovnih grobnica Tomašica na području Prijedora, Korićanske Stijene na području Kneževa i jame Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta.

Najmlađa žrtva je Zikret Redžić, koji je ubijen kada imao 18 godina. Najstarija žrtva je Asim Žerić, koji je u trenutku smrti imao 67 godina.

Redžićevi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica, a Žerićevi u Jakarinoj Kosi.

Na kolektivnoj dženazi će biti ukopani i otac i sin, Sead i Mehmed Kadić. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u Tomašici.

Organizator kolektivnog ispraćaja za identifikovane žrtve je Medžlis Islamske zajednice Prijedor i Kozarac.

Kolektivni ukop Prijedorčana stradalih u proteklom ratu obavlja se po 13. put. Po odluci organizatora, ispraćaj i ukop obavljaju se svake godine, 20. jula.

Prošle godine su ukopane 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora. Riječ je o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.