Clinton se treba sramiti zbog izjave u Srebrenici

Bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a Julian Harston ocijenio je da je odlazak premijera Srbije u Srebrenicu dobar gest, a da se bivši američki predsjednik Bill Clinton treba sramiti zbog izjave da kamenovanja Aleksandra Vučića u Srebrenici vjerojatno ne bi bilo da je došao malo kasnije, prenosi Tanjug.

“Clinton treba se treba sramiti onoga što je rekao. Kad je trebao Vučić doći, kad sve bude gotovo? A zašto bi onda uopće dolazio? Bio je to dobar Vučićev gest, o njegovom boravku tamo trebalo je da brinu domaćini, a ne Clinton”, rekao je Harston za “Politiku”.

On je zamjerio Clintonu što se u Srebrenici pohvalio da su mu Kosovo i BiH najveći uspjesi kao predsjedniku, a radi se, kako kaže, o dvije propale zemlje.

Na pitanje da prokomentira najavljenu proslavu u povodu 20. godišnjice od operacije “Oluja”, Harston kaže: “Ona je u najmanju ruku neosećajna, a u najgorem – provokativna”.

“Ali, tu dolazimo do političke podrške koju su Hrvati uživali. Dok za neovisnost trebaju zahvaliti Nijemcima, dotle za ‘Oluju’ trebaju zahvaliti SAD-u”.

On također smatra da je politika koju London i SAD vode prema Srbiji u velikoj mjeri određena potrebom da opravdaju intervenciju zbog Kosova.

“Ako bismo se sada ponašali drugačije, priznali bismo da je to bila greška”, rekao je Harston.

Komentirajući to što se podigla prašina zbog otvaranja dokumenata u kojima se vidi da su SAD, London i Pariz, odlučili dozvoliti ulazak trupa Ratka Mladića u Srebrenicu ne obavještavajući nizozemske vojnike koji su štitili muslimansku enklavu, on odgovara da je zauzimanje teritorija jedna stvar, ali ubojstvo 8.000 ljudi nešto sasvim drugo i da nitko u Londonu ili SAD-u nije svjesno odlučio dopustiti ovo posljednje.

On je dodao da ne razumije britansku rezoluciju o Srebrenici. “Uopće mi nije jasno što je njena svrha. Bilo je jasno da je Rusija nikada neće prihvatiti. To nema veze s tim što ih je Srbija zamolila da to urade – Rusi imaju vrlo jasnu politiku o tom pitanju”, rekao je on.

Upitan da li je to što se dogodilo u Srebrenici genocid, on odgovara: “Prema konvenciji UN o genocidu – da, to jeste bio genocid, ali prema toj istoj konvenciji i ubojstvo samo jedne osobe moglo bi se nazvati genocidom ako je postojala namjera o istrebljenju grupe. Ja ne koristim tu riječ jer mislim da se njeno značenje ispraznilo”.

Govoreći o budućnosti regije i mogućnosti novih sukoba, Harston kaže da ne isključje konflikt u Makedoniji.

“Ne vjerujem da će doći do novog sukoba u BiH i Srbiji jer mislim da je ljudima dosta ratovanja. Ako HDZ pobijedi na izborima u Hrvatskoj, Zagreb će vršiti pritisak da se Hercegovini da jači glas u BiH, mada ne nužno i hrvatski entitet. U BiH se nešto mora promijeniti nabolje jer, iako je Angela Merkel u Sarajevu kazala da je impresionirana napretkom u BiH, istina je da tamo nema nikakvog napretka”, ocijenio je on.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*