Agić: Ministarstvo učinilo sve pripremne aktivnosti za što bolji odgovor na pojavu požara

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje Samir Agić danas je rekao da je to ministarstvo provelo sve pripremne aktivnosti za što bolji odgovor na pojavu požara, javlja Fena.

“Tome svjedoče i aktivnosti koje su prije nekoliko dana završene na gašenju požara u okolini Trebinja”, naveo je Agić.

Istaknuo je da sve ono što se od zadataka stavi pred Ministarstvo sigurnosti, oni će biti spremni da realiziraju. To odnosi na samu koordinaciju aktivnosti gašenja požara, prijedloge za unaprjeđenje pružanja pomoći kako po vertikalnoj tako i po horizontalnoj liniji i za međunarodnu saradnju.

Na inicijativu ministra sigurnosti BiH prema Ministarstvu odbrane BiH određeni broj letjelica, odnosno helikoptera Oružanih snaga BiH, relociran je na područje Hercegovine.Ministar sigurnosti zamolio ministricu odbrane BiH da kod Predsjedništva BiH pokrene aktivnosti na dobijanju trajnog naloga za brzo djelovanje u slučaju potrebe angažovanja Oružanih snaga u situacijama požara.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH glavni donosilac odluke o angažiranju Oružanih snaga BiH i da je za svako djelovanje potrebna posebna saglasnost.

“Mi smo ovim aktom predložili Ministarstvu odbrane da predloži Predsjedništvu BiH skraćenje postupka i dobivanje trajnog naloga za djelovanje dok traje sezona požara. Nadamo se da će Ministarstvo odbrane djelovati u tom pravcu”, rekao je Agić.

Što se tiče međunarodne saradnje i traženja međunarodne pomoći, Ministarstvo sigurnosti, kroz Operativno-komunikacijski centar 112 Bosne i Hercegovine, stoji na raspolaganju jedinicama na terenu i 24 sata dnevno .

Prema njegovim riječima, danas je stigao prvi zahtjev za međunarodnu pomoć i on je u obradi, a vezan jeza podršku iz zraka u procesu potrage za dvije nestale osobe na području Brčkog.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*