Philip Morris preuzima Fabriku duhana Sarajevo?

Nakon što je nedavno British American Tobacco (BAT) preuzeo Tvornicu duhana Rovinj (TDR), još jedna velika multinacionalna kompanija nastoji se proširiti na balkanskom tržištu. Radi se o Philip Morrisu (PM), čiji čelnici su zainteresovani za preuzimanje Fabrike duhana Sarajevo (FDS), potvrđeno je za Klix.ba iz više izvora.

Kako nezvanično saznajemo u FDS-u, predstavnici PM-a su 10. jula ove godine bili u posjeti FDS-u kako bi se uvjerili u proizvodne kapacitete i mogućnosti ove sarajevske fabrike.

Drugi izvor portala Klix.ba, dobro upoznat sa privatizacijskim procesom u Federaciji BiH (FBiH), potvrdio je da su čelnici Philip Morrisa zainteresovani za vlasnički udio FBiH u FDS-u.

“Philip Morris želi kupiti 39 posto vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim na berzi dokupiti 11 posto dionica kako bi imali većinsko i upravljačko vlasništvo nad FDS-om”, istakao je naš sagovornik.

Trenutna cijena na berzi vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u iznosi 21 milion KM.

Međutim, od ranije je poznato da Vlada FBiH ovu cijenu trenutno ne smatra realnom, te od budućeg kupca očekuje da plati najmanje 103,7 miliona KM za 39 posto vlasničkog udjela.

Osim FDS-a, federalne vlasti namjeravaju prodati i udio u Aluminiju, Energoinsvestu, Energopetrolu, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju.

U proteklim godinama Fabrika duhana Sarajevo bilježi pad profita. Na nedavno održanoj skupštini dioničara ove kompanije usvojena je odluka o isplati dividende od 2,9 KM po dionici. Tako će Vlada FBiH inkasirati svega 1,5 miliona KM.

Poređenja radi, FDS je 2006. godine imala 18 miliona KM profita, a 2008. godine 12 miliona KM. Tada su dioničarima isplaćivane 4 KM po dionici.

Stoga ne čudi odluka Vlade FBiH da proda svoj udio u FDS-u i kompanijama u kojima nema većinsko vlasništvo.

Philip Morris na Balkanu već posjeduje jednu fabriku, i to onu u Nišu (Srbija). Za sebe navode da su vodeća svjetska kompanija u duhanskoj industriji te da svoje proizvode nude na 180 tržišta širom svijeta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*