Putin se ponaša kao Milošević

Bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt uporedio je ruskog predsjednika Vladimira Putina s bivšim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, prenosi novinska agencija Patria.

Bildt je uporedio odnos predsjednika Rusije Vladimira Putina prema postavljanju mirovnih snaga u Ukrajini sa odnosom bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića prema postavljanju mirovnjaka u istočnu Slavoniju, što on vidi kao model za rješavanje krize u Ukrajini.

Bildt je u svom tekstu, koji je prenio “Danas” u broju od utorka, naveo da bi rješenje za Ukrajinu bilo da se u Donbasu rasporedi mirovna misija koja bi se starala da se obezbjedi povratak raseljenih, koji su otišli zbog nasilja i da se olakša reintegracija tog regiona u Ukrajinu, što bi obezbijedilo punu primjenu sporazuma iz Minska.

I prilično slično ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu danas, kada je riječ o ukrajinskom pitanju, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević je tvrdio da se pitanje može riješiti samo putem direktnih pregovora između srpskih separatista i hrvatske Vlade u Zagrebu, navodi se u Bildtovom tekstu.

Bildt je naveo i da separatističke snage u Ukrajini zavise od finansija Rusije, kao što su Srbi u Hrvatskoj zavisili od Vlade Slobodana Miloševića.

Bildt je naveo i da Putin čeka pad Vlade Petra Porošenka u Ukrajini i podjelu Zapada po ukrajinskom pitanju i da će tada “možda Putin biti spreman da preduzme inicijativu protiv Ukrajine, da bi obezbjedio ishod koji dugo priželjkuje”. Bildt je dodao da ako “ukrajinska vlada

Zapad ostanu ujedinjeni”, separatisti iz Donbasa mogu da postanu prijetnja i po samu Rusiju, piše Beta.

(NAP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*