Delegacija Vlade ponovno razgovarala sa radnicima Tvornice transportnih uređaja

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona razgovarala je danas sa predstavnicima radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli, koji su se okupili i protestvovali ispred zgrade Vlade.

Vlada će u TTU-u sigurno pokrenuti stečajni postupak i ubijeđeni smo da će stečaj u ovoj fabrici dati pozitivne efekte“, istakao je premijer Gutić i dodao da „kamo sreće da je stečaj pokrenut prije 7-8 godina, danas bi smo imali znatno kvalitetniju situaciju“.

S tim u vezi radnici ističu da nemaju ništa protiv pokretanja stečajnog postupka, ali da su metarijalno zbrinjavanje radnika i čvrste garancije ono što bi bio zadovoljavajući ishod.

Imajući u vidu težak ekonomski – socijalni status uposlenika u TTU-u dogovoreno je da se sutra (srijeda, 22.juli) upriliči sastanak predstavnika uprave i sindiakta TTU-a, sa upravom ITT-a, preko kojeg TTU posluje, i ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića, na kojem će se razgovarati o mogućnostima prevazilaženja međusobnih problema TTU-a i ITT-a i nastavka saradnje u narednih nekoliko mjeseci dok se u Tvornici transportnih uređaja ne pokrene stečajni postupak.

Po otvaranju stečaja će za radnike, u skladu sa zakonskom regulativnom biti omogućeno socijalno zbrinjavanje, akcentirano je na sastanku.

„Više je modaliteta za uvezivanje radnog staža jer to je ono što radnike sleduje. Radnicima se sada ne nudi sporazum kao radnicima fabrike obuće „Aida“ jer TTU ima velike šanse i perspektivu da se kroz stečaj stabilizira i osigura znatno svjetliju budućnost“ rekli su članovi vlade koji su prisustvovali današnjem sastanku, te dodali da je sporazum, poput onoga koji je ponuđen radnicima Aide, zadnje rješenje.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom istakao je i predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić, koji je prisustvovao današnjem sastanku.

(RTV7/Ured za informisanje TK)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*