CNN naveo deset razloga za posjetu BiH

Novinarka Jennifer Walker je za televizijsku kuću CNN navela deset razloga zbog kojih bi turisti trebali izabrati Bosnu i Hercegovinu kao svoju narednu destinaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

I dok je Hrvatska preplavljena turistima tokom ljetnih mjeseci, susjedna BiH vrlo često prođe nezapaženo.

“Mnogi su svjesni konflikta koji se dogodio ovdje tokom ‘90-ih godina, ali 20 godina kasnije, zemlja je jedna od najuzbudljivijih evropskih destinacija”, navodeno je na web-stranici CNN-a.

Deset razloga zbog kojih treba posjetiti bivšu jugoslovensku državu:

1. Živahni glavni grad Sarajevo

Skoro tri četvrtine glavnog grada BiH Sarajeva uništeno je ili oštećeno granatama i mecima tokom rata, ali se nakon toga Sarajevo uspjelo vratiti i postati grad kakav je bio ranije.

Historijski centar je mješavina Istoka i Zapada. Posjetioci mogu osjetiti Beč u jednom trenutku, a Istanbul u drugom. Osmansku prošlost Sarajeva turisti mogu osjetiti u uličicama na Baščaršiji dok se ostaci Austro-Ugarske prošlosti nalaze duž ulice Ferhadija.

Iako su znakovi nedavne prošlosti, oštećeni zidovi i groblja na brdima oko grada, prisutni, Sarajevo je grad koji grli život.

2. Nevjerovatna priroda

Putujući duž BiH, nemoguće je ne zaljubiti se u pejzaž.

Stjenovite planine ispresijecane tirkizno plavim rijekama i vodopadima prekrivaju veći dio zemlje.

3. Historijski gradovi

Iako je lako moguće provesti dane pa čak i sedmice istražujući Sarajevo, vrijedi izaći izvan glavnog grada i istražiti druge gradove.

Mostar je jedan o najspektakularnijih gradova u BiH, s osmanskom arhitekturom i slavnim Starim mostom. Most je uništen u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993. godine, ali je obnovljen.

Također vrijedi posjetiti u južni hercegovački grad Počitelj, koji je u blizini Hrvatske.

Jajce je grad na sjeverozapadu BiH smješten na vrhu brda sa srednjevjekovnom tvrđavom kao krunom i vodopadom u podnožju.

4. Topli i gostoprimljivi stanovnici

Uprkos strahotama rata koje su još uvijek svježe urezane u sjećanje, Bosanci će rado dočekati strance. Gosti koji borave kod bosanskih porodica će “biti natjerani” da jedu i piju kafu dok ne budu siti. Posjetioci će uvijek pronaći ljude koji su im spremni pomoći u bilo koje doba dana.

5. Bosanska kultura ispijanja kafe

Kafa je kičma bh. društvenog života. Na prvi pogled, bosanska kafa podsjeća na tursku, ali lokalni stanovnici insistiraju da je potpuno drugačija. Novinarka CNN-a je u tekstu objasnila proces pravljena kafe i način posluživanja. Navodi kako Sarajevo ima bezbroj kafića gdje gosti mogu sjediti, odmarati i gledati kako svijet prolazi.

6. Jeftinoća

Sarajevo je jedan od najjeftinijih evropskih glavnih gradova, a cijene izvan grada su još niže. Ručak može koštati manje od tri dolara. U poređenu sa susjednom Hrvatskom, čije cijene naginju Zapadnoj Evropi, BiH je smiješno jeftina.

7. Odlično mjesto za kupovinu

Walker navodi kako BiH nudi sjajne prilike za kupovinu. Ne samo da su cijene niske u odnosu na ostatak Evrope, već je nivo ručnog rada fascinantan. Kao primjer navodi olovke na Baščaršiji izrađene od metaka iz opsade prije 20 godina.

8. Etnička i religijska raznolikost

BiH je uvijek bila zemlja poznata po trgovini i u skladu s tim dugom tradicijom raznolikosti. Danas gost može čuti zvuk ezana koji poziva na molitvu, a u pozadini crkvena zvone. U centru Sarajeva džamija, sinagoga, katolička i pravoslavna crkva  su smještene u istom kvartu.

9. Zemlja avantura

CNN preporučuje BiH i kao zemlju avantura. Kamenite planine su fantastične ne samo za penjanje i planinarenje, već i za rafting, paraglajding i planinski biciklizam.

10. Hrana

Od bureka do mesa s roštilja, bh. kuhinja je skromna ali zadovoljavajuća, a sastojci koji se koriste su svježi i domaći.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.