Temperature na Balkanu među najvišim u Evropi: U Podgorici najtoplije u posljednjih 65 godina

Prema posljednjim podacima o visini temperature zraka u Evropi, balkanski gradovi su danas bili među najtoplijim, piše Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u glavnom gradu te zemlje danas je izmjereno 40,9 stepeni Celzijusa. Podgorica je tako danas bila najtoplija u regiji, a termometri su pokazivali koji stepen više jedino u Atini, gdje je danas bilo 42 stepena.

Prvi put u historiji mjerenja temperature zraka u crnogorskoj prijestolnici Podgorici, minimalna temperatura u julu nije padala ispod 30 stepeni Celzijusa. Jutrošnja temperatura od 30,8 stepeni najviša je izmjerena julska minimalna temperatura otkad se vrše mjerenja. U julu 1950. godine u Podgorici je izmjereno 29,6 stepeni.

Nakon Podgorice, najtopliji gradovi u regiji danas su bili Tirana, Stolac, Mostar i makedonski Veles sa po 40 te Dubrovnik sa izmjerenih 39 stepeni Celzijusa.

Crveni meteoalarm upaljen je za dijelove BiH, Hrvatske i Crne Gore.

U Zagrebu je danas dostignut dnevni maksimum od 35˚C, a najtopliji grad u toj zemlji je Dubrovnik sa maksimumom od 39 stepeni.

Za regije oko Dubrovnika, Rijeke, Splita i Knina izdan je crveni meteoalarm, dok je za regije oko Gospića, Karlovca, Zagreba i Osijeka izdano narančasto upozorenje.

Zagrepčani osvježenje najviše traže uz fontane i u parkovima, u hladovini stabala, kao i njihovi kućni ljubimci. Kape i kišobrani uobičajeni su rekviziti kojima se u gradu štiti od sunca. Ulice i trgovi su poluprazni, što zbog vrućina što zbog velikog broja ljudi koji su u ovo doba godine otišli iz Zagreba na godišnje odmore, najviše na obalu.

Prognostičari za sutra u popodnevnim satima u unutrašnjosti zemlje najavljuju razvoj oblaka i slabije padaline koje bi mogle donijeti osvježenje.

U glavnom gradu Albanije Tirani izmjereno je 40 stepeni Celzijusa. Tirana je danas bila najtopliji grad u Albaniji.

U Bosni i Hercegovini najtopliji su bili Stolac i Mostar sa po 40 stepeni. U Sarajevu je u 14 sati, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izmjereno 33 stepena Celzijusa.

U Srbiji je i danas sunčano i toplo. U podnevnim satima u većini mjesta zabilježena je temperatura za nekoliko podioka niža nego prethodnih dana. Na širem području zemlje uz blagi pad temperature je veoma toplo i sparno, uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vetar. Prema podacima Republičkog hodrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije, u 13 sati najviša temperatura izmjerena je u Velikom Gradištu 35 stepeni Celzijusa. Najniža temperatura je na sjeveru Vojvodine i planinama. Na Kopaoniku je izmjereno 22 stepena.

U Beogradu se očekuje oko 34 stepena. Na ulicama glavnog grada Srbije manje je građana i automobila u odnosu na uobičajeno. Oni koji se zateknu na ulicama na razne načine traže zaštitu od sunca. Neki se rashlađuju na gradskim fontanama i česmama, a na više lokacija u gradu se nalaze i cisterne sa vodom za piće.

Na Kosovu, kao i ostalim zemljama regiona, ovih dana vladaju tropske vrućine. Prema prognozi Hidrometeorološkog instituta Kosova i danas će se u većini gradova najviša dnevna temperatura kretati od 33 do 34 stepena Celzijusa.

Trenutno je najtoplije u Prištini i Prizrenu i temperatura iznosi 34 stepena Celzijusa. Građani spas od vrućine traže na bazenima, a rashlađuju se i pored fontana i u ljetnim baštama restorana.

Zbog tropskih temperatura ljekari savjetuju stanovništvu da bez preke potrebe ne izlaze na otvoreno u periodu od 10 do 17 sati.

U glavnom gradu Makedonije Skoplju dnevna temperatura iznosi 38 stepeni, a najtoplije je u Velesu, gdje je izmjereno 40 stepeni Celzijusa.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*