Upitno okupljanje bh. košarkaške reprezentacije, bez Teletovića i Đedovića na Eurobasketu?

Košarkaška reprezentacija BiH sutra bi se trebala okupiti u Sarajevu i početi pripreme za Eurobasket. Međutim, okupljanje i pripreme dovedeni su u pitanje zbog nedostatka finansija i izostanka dosadašnje podrške državnih institucija.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine preživljava možda i najteže trenutke od svog osnivanja. U želji da sve reprezentacije, čak njih sedam, koliko ih je ovog ljeta u pogonu na različitim evropskim takmičenjima, imaju najbolje uslove, Košarkaški savez BiH računao je na finansijsku podršku najvećih bh. kompanija, koje ove godine nije bilo. Nagomilani dugovi došli su na naplatu i još uvijek nije sigurno da će se sutra na Ilidži u hotelu Crystal okupiti najbolji bh. košarkaši.

Finansijski problemi nisu jedini

Sasvim razumljivo, vlasnik navedenog hotela obavijestio je Košarkaški savez da ukoliko žele boraviti u Crystalu, prvo moraju uplatiti novac koji nemaju i koji će teško dobiti s obzirom na to da u Federalnoj vladi i kompanijama koje se nalaze u njenom vlasništvu ne obraćaju previše pažnje na potrebe najuspješnijeg sportskog saveza u našoj zemlji.

Finansije su u ovom trenutku najveći problem KS BiH. Nažalost ne i jedini. Kako sada stvari stoje, a sutra će biti poznato i zvanično, među košarkaškim reprezentativcima na Eurobasketu neće biti kapitena Mirze Teletovića i Nihada Đedovića. Dok je situacija sa Teletovićem još uvijek neodređena, sasvim sigurno je da Nihad Đedović neće igrati za našu zemlju na Evropskom prvenstvu. Razlog za to je promjena državljanstva, nakon što se odrekao bh. pasoša Đedović je izgubio pravo da igra za našu zemlju.

Proteklih sedmica Savez je na mnogobrojne adrese, među kojima je i Vlada Njemačke, slao molbe da se Đedoviću omogući da nastupi za BiH na Eurobasketu. Međutim, na adresu KS BiH još uvijek nije stigao nijedan pozitivan odgovor. Ukoliko Nihad pak sutra kaže čelnim ljudima u Savezu da želi u Francusku na Eurobasket, za deset dana bi procedura povratka državljanstva bila završena. Sve je na njemu.

Bez velikih šansi u Francuskoj

Košarkaška reprezentacija BiH za selektora ima jednog od najboljih trenera u Evropi. Duško Ivanović ovog posla se prihvatio isključivo zbog sportskih razloga, a nikako zbog finansijskih. Jedan od tih razloga, ako ne i glavni, bio je taj što u našoj selekciji igra Mirza Teletović sa kojim je ranije sarađivao u Španiji.

Kapiten je ovog ljeta promijenio ekipu, što bi u konačnici itekako moglo imati utjecaja na reprezentaciju i njen uspjeh na Eurobasketu. U posljednjih nekoliko sedmica pisalo se o tome da zbog promjene kluba i visokog osiguranja koje bi Savez morao platiti Phoenix Sunsima Teletović neće nastupiti sa svojim saigračima iz reprezentacije. Konačnu riječ imat će igrač i njegova želja će se morati poštovati, a odluku ćemo saznati sutra.

Ne potcjenjujući kvalitete ostalih reprezentativaca, bez Teletovića i Đedovića teško da išta možemo napraviti u grupi sa Finskom, Poljskom, Islandom, Rusijom i Francuskom.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*