Pronađen možda najstariji na svijetu rukopis Kur'ana

Fragmenti Kur'ana koji su možda najstariji na svijetu pronađeni su na Univerzitetu u Birminghamu.

Radiokarbonskim datiranjem ocijenjeno je da je rukopis star najmanje 1.370 godina, što znači da spada u najstarije koji postoje, piše danas BBC.

Stranice muslimanskog svetog teksta nalazile su se neotkrivene u biblioteci na Univerzitetu blizu sto godina. Rukopis je držan sa kolekcijom drugih bliskoistočnih knjiga i dokumenata i nije bio identifikovan kao najstarija verzija islamskog svetog teksta.

Kada je jedan doktorant prilikom istraživanja bliže pogledao stranice, odlučeno je da se izvrši radikarbonsko datiranje i rezultati su bili “zaprepašćujući”, navodi BBC.

Direktorica odsjeka Univerziteta za specijalne kolekcije Susan Worrall rekla je da istražitelji nisu ni u “najluđim snovima” očekivali da će rukopis biti tako star.

“Oktriće da imamo jedne od najstarijih fragmenata Kur'ana bilo je fantastično uzbudljivo”, rekla je ona.

Testovi su pokazali da su fragmenti napisani na kozjoj ili ovčjoj koži među najstarijim postojećim tekstovima Kur'ana. Testovi daju niz datuma koji pokazuju da sa vjerovatnoćom od preko 95 posto pergamenti potiču iz 568. i 645. godine.

“Mogli bi da nas vrate do nekoliko godina od osnivanja islama”, rekao je David Thomas, profesor kršćanstva i islama na Univerzitetu.

Stručnjak Britanske biblioteke za takve rukopise doktor Muhammad Isa Waley rekao je da će ovo “uzbudljivo otkriće” obradovati muslimane.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*