RS: Klub Bošnjaka danas donosi odluku o vetu na nelegalni referendum

Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske danas će razmatrati odluku Narodne skupštini RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH te, kako se očekuje, staviti veto na tu odluku.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je ranijeda će taj klub pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu.

Hadžiomerović je napomenuo da u principu ne daje mišljenje prije nego što Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ne razmotri akte usvojene u parlamentu RS, ali da reagira s obzirom da se u ovom slučaju radi o, kako je naveo, grubom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stoga će, ukazao je, Klub Bošnjaka iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporili odluku o referenudmu, jer “nanosi ogromnu štetu“.

Ako Klub Bošnjaka stavi veto na odluku o referendumu u RS-u, o tom pitanju će se izjasniti Vijeće naroda, a ukoliko stavovi ne budu usaglašeni zasjedat će i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud entiteta Republika Srpska.

Tek kada se iscrpe sve ove aktivnosti, odluka o referendumu bi i zvanično stupila na snagu.

Odluku Narodne skupštine o referendumu danas će razmatrati i klubovi iz reda hrvatskog i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a.

Narodna skupština RS-a usvojila je, 15.jula, odluku o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.
(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*