Grčka usvojila zakon o novim reformama

Grčki parlament usvojio je rano jutros predlog zakona o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o trećem paketu međunarodne pomoći Atini, a glasanje je iznelo na videlo duboke podele u vladajućoj Sirizi.

Duboke podele vode na izbore

Iako se Cipras lično visoko kotira u anketama što se popularnosti tiče, analitičari veruju da će duboke podele unutar Sirize, verovatno, primorati vladu da sazove prevremene izbore.

Paket mukotrpnih reformi izazvao juče žustru petočasovnu debatu u kojoj su se poslanici sukobili oko brojnih pitanja, od marksizma do podmornica, a predsednica parlamenta je uporedila sporazum sa poveriocima sa “prevratom”.

U vatrenom govoru pred poslanicima, Cipras je istakao da zemlja mora da se suoči sa “novim okolnostima” te da je sporazum rezultat “teškog kompromisa” sa kreditorima Grčke – EU, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da je neophodan kako Grčka ne bi izašla iz evrozone.

Tokom rasprave u parlamentu, oko 9.000 ljudi okupilo se juče na demonstracijama u dva navrata ispred skupštine, a skupove su organizovali Komunistička partija i sindikat javnih službenika.

Ubrzo nakon glasanja u parlamentu bi, kako se očekuje, trebalo da počnu i pregovori sa kreditorima.

Grčka vlada je, nakon što je u utorak dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa međunarodnim kreditorima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*