Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog zakona o strancima

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas, u prvom dijelu 16. sjednice u Sarajevu, Prijedlog zakona o strancima s oznakom „E“ kao potvrdom adekvatnog nivoa usklađenosti s odgovarajućom legislativom Evropske unije u ovoj oblasti.

Prijedlogom ovog zakona, koji je usklađivan s 10 direktiva i 11 uredbi Evropske unije, regulirani su postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

U skladu s obavezama preuzetim Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici Vijeća Evrope koju je 2013. godine ratifikovala Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju

Okvirne strategije za provedbu Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini za period 2015 – 2018. godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o kriterijima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za podršku sajamskim i drugim manifestacijama u zemlji i inostranstvu u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2015. godini.

Osim toga, Vijeće ministara BiH također je upoznato s problemima jednog broja ustanova kulture od značaja za BiH i zaključilo da se treba uključiti u rješavanje problema u radu ovih ustanova kao i nadležno Ministarstvo civilnih poslova.

Na prijedlog Ministarstva pravde, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH, kojom se želi omogućiti veća javna konkurencija prilikom zapošljavanja rukovodioca u institucijama BiH, čime se stvaraju uslovi za odabir kvalitetnijih kadrova.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Suvada Džafića, Blažena Kovača i Mladena Mrkaje za članove Komisije za deminiranje u BiH na period od dvije godine.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, Vijeće ministara donijelo je Rješenje o imenovanju Davorina Primorca za vršioca dužnosti direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, radi omogućavanja nesmetanog rada ove agencije.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o imenovanju Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, koje će u roku od 15 dana raspisati konkurs za izbor i imenovanje Uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*