Moskva podržava referendum u RS

Moskva je podržala odluku Narodne Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o povjerenju u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

-Slabu efikanskost pravosudnog sistema u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristrasnost u odnosu na jedan narod – bh. Srbe na državnom nivou, navodi se u izjavi portparola ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Bikantova, objavljenoj na sajtu Ministarstva.

Navodi se da je zbog toga Republika Srpska “prinuđena da pribjegava postojećim demokratskim instrumentima sa ciljem da obezbijedi realizaciju svojih zakonskih interesa”.

Bikantov je podsjetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i prije nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena putem pregovora, “ali da su oni bili malo produktivni, ne krivicom RS”.

-Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući i u funkcionisanje sudskih organa i odstranjivanje ‘nacionalnih’ grešaka u njihovom radu, bolje rješavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih učesnika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi u suprotom “izbjegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano miješanje visokog predstavnika za BiH, samo destabilizovalo situaciju u BiH”.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.