Sindikat Željeznica FBiH: Novaliću, povucite Nacrt zakona o radu ili ćemo izaći na proteste

Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH kao supotpisnik Kolektivnog ugovora Željeznica FBIH ogorčen je stavom Vlade FBIH koji se odnosi na usvajanje prijedloga novog zakona o radu.

Iz Sindikata ističu da će po novom zakonu o radu pravu zaštitu imati samo djeca “moćnika” dok stručni radnički kadar neće smjeti ni upitati za bilo kakva prava koja mu po Zakonu pripadaju “jer će u protivnom dobiti otkaz koji će mu biti ekpresno uručen kroz novi zakon o radu”.

“Još je žalosnije što našu zemlju poredite sa standardima Evropske unije u čijim zemljama članicama svi uživaju socijalne i druge naknade dok se u Bosni i Hercegovini od prosječne plaće ne može dostojno ni živjeti, a građanima na birou možemo samo poručiti nek im je Bog na pomoći s obzirom da nemaju nikakve naknade za nezaposlenost”, poručuju iz Sindikata.

Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH obraća se direktno premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću kojeg pozivaju da zajedno sa Vladom FBiH radi za dobrobit svih građana.

“Sa ovim usvajanjem prijedloga Zakona o radu jasno dajete do znanja da Vam nije nimalo stalo do radničke populacije”, poručuju iz Sindikata.

Oni ističu da će sva radnička prava braniti svim raspoloživim zakonskim sredstvima, a ako bude trebalo i na međunarodnom sudu pravde u Strasbourgu jer se novim Zakonom o radu rigorozno umanjuju radnička prava.

“Od Vas tražimo da u što kraćem roku donesete odluku i stavite van snage pomenuti Nacrt Zakona o radu, jer ćemo u saradnji sa drugim granskim sindikatima izaći na masovne proteste pred zgradu Vlade FBiH i Parlament BiH”, poručili su Novaliću iz Sindikata.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*