Pivo ima kalorija kao mlijeko, a koktel kao hamburger

Popularni alkoholni ljetni napici najbolje prijaju za opuštanje na godišnjem odmoru, ali alkohol otvara apetit, posebno za masnom i kaloričnom hranom, pa je nerijetko povezan i s povećanjem tjelesne težine. Kada je riječ o ukusnim koktelima, lako je zaboraviti na činjenicu da su oni nerijetko tekući deserti.

Nutricionistica Sandra Krstev Barać, objašnjava kako se energija u kalorijskoj koktel-bombi dodatno kumuliše jer se u njega ubacuju i sokovi te sirupi, ponekad i šećer, slatko vrhnje ili pak med. Rezultat je piće koje, gledano u kalorijskim brojkama, napada vašu liniju poput hamburgera.

“Koktel koji sadrži više žestokih alkoholnih pića opasniji je za liniju. Pritom je vrlo teško odoljeti vrećici čipsa ili slasnom hot dogu kada konzumiramo alkohol. A to su opet nove kalorije, stoga ne čudi da se nakon večeri ispijanja koktela najčešće budite s mamurlukom, ali i većom brojkom na vagi”, kaže nutricionistica.

Mnogi ljeti posežu za hladnim pivom kao osvježenjem. Međutim, alkohol se ne preporučuje tokom velikih vrućina jer dehidrira tijelo. Opet je ključna umjerenost.

“Pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko i nema nikakvih ‘skrivenih’ spojeva koji bi poticali debljanje, posebno nastanak tzv. pivskog trbuha. Pretjerivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultiraće gomilanjem masnog tkiva. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u tome da se u pivu pretjeruje jer je riječ o ‘tekućoj hrani’”objasnila je nutricionista Darija Vranešić Bender i dodala kako ipak za ljeto savjetuje vodu.

Aromatizirana voda, uz običnu izvorsku vodu idealan je ljetni niskoenergetski napitak. Takvi napici obično sadrže različite voćne arome koje mogu biti prirodne ili umjetne te dodatak sladila i vitamina. Kao sladilo najčešće se koristi saharoza, konzumni šećer. Vitamin C koji se dodaje u aromatizirane vode uz svoj nutritivni značaj služi i kao prirodni konzervans.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*