U Tuzli “Lajk za pametnu energiju”

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru petogodišnjeg projekta ”Zeleni ekonomski razvoj upriličio je u Tuzli edukativno-zabavni događaj ”Lajk za pametnu energiju”.

Na ovaj način nastoji se probuditi svijest javnosti o značaju efikasnijeg korištenja energije, te ukazati na važnost uštede energije i vezu sa zaštitom okoliša.

Mnogobrojni posjetioci imali su priliku upoznati profesora Atoma, zaštitno lice ovog projekta i od njega dobiti korisne savjete i načine pametne upotrebe energije. Osim toga, mališani i njihovi roditelje koji su učestvovali u kvizu znanja ”Znanjomat” nagrađeni su zanimljivim poklonima i edukativnim brošurama na temu efikasnije upotrebe energije.

Iako je postignut napredak u pogledu zakonskih aspekata energijske efikasnosti i zaštite okoliša u oba entiteta, provedba zakona je i dalje upitna. Usklađeni zakoni u oba entiteta, u skladu sa Europskim direktivama, neophodni su kako bi se u čitavoj zemlji osigurao isti pristup energijskoj efikasnosti, zaštiti okoliša i njenim izazovima. Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno kreiranje „zelenih radnih mjesta“.

UNDP projekat implementiran u BiH u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a uz finansijsku pomoć Švedske razvojne agencije SIDA-e.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*