Vijeće naroda RS bez saglasnosti o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu

Vijeće naroda Republike Srpske nije danas postignlo dogovor o odluci Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer su delegati Kluba Bošnjaka   pokrenuli je proceduru   zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o  referendumu.

Ovo pitanje u sutra će se pokušati usaglasiti na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, a ukoliko ni tada ne budu dogovora, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović potvrdila je na pres-konferenciji da nije bilo saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka o vetu na odluku o referendumu te da su tri kluba bila protiv tog veta.

Ona je iznijela stav da postoji zakonsko pravo da se i građani RS-a izjasne na referendumu o pravosuđu BiH.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija, međutim, naglašava da Narodna skupština RS-a ne može donositi odluke o pitanjima koja se odnose na državne organe BiH, već samo na pitanja iz nadležnosti entiteta.

Čamdžija je naglasio da tematika ovog referenduma nema ustavni osnov te naglasio da će Klub Bošnjaka tražiti i ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS i očekuje da će taj zakon osporiti Ustavni sud BiH.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 23. jula veto na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je skupštinska većina u RS usvojila 15. jula.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 23. jula stavio veto na odluku Narodne skupštini RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH te najavio i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*