Vlada TK: Univerzitet u Tuzli je brend i perjanica Tuzlanskog kantona

Povodom saopćenja Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, kojeg su prenijeli mediji, saopćenjem za javnost oglasila se i Vlada TK, koje prenosimo u cjelosti.

U svim dosadašnjim istupima Vlade Tuzlanskog kantona Univerzitet u Tuzli je prezentiran kao brend i perjanica Tuzlanskog kantona. S tim u vezi, Vlada Tuzlanskog kantona nikada nije, niti planira, donositi akte koje se kose sa interesima ove renomirane visokoškolske ustanove, za razliku od mnogih univerzitetskih nastavnika, koji direktno i indirektno rade na njenom urušavanju promovišući i radeći na privatnim univerzitetima širom Bosne i Hercegovine.
Teza koju Sindikat u svom saopćenju tendenciozno navodi, da je Vlada u „potaji“ i „bahato“ „na brzinu“ donijela Normative i standarde visokog obrazovanja, nije istinita. Na izradi normativa Vlada je radila više mjeseci, zajedno sa predstavnicima Univerziteta u Tuzli. Nakon usaglašavanja, donijela je Standarde i normative visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, čiji je osnovni cilj ujednačavanje propisa iz oblasti visokog obrazovanja na području Bosne i Hercegovine, te smanjenje broja angažovanih vanjskih saradnika na Univerzitetu u Tuzli. To je postignuto povećanjem nastavne norme sa dosadašnjih pet na šest nastavnih sati sedmično. Napominjemo da je do tada bila praksa na Univerzitetu da nastavnici drže i po deset sati sedmično, pri čemu su svaki dodatni čas nakon petog dodatno naplaćivali. Po ovom osnovu veliki broj nastavnika je u proteklih deset godina osim redovne plaće, koja je jedna od najviših u regionu, dodatno naplatio oko 300.000,00 KM. Ove podatke Vlada će u narednom periodu javno objaviti.
Nakon što u sedam posljednjih godina Tuzlanski kanton nije imao Normative i standarde visokog obrazovanja, njihovim konačnim donošenjem, stvoreni su preduslovi za organizaciju drugog i trećeg ciklusa na visokoškolskim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, odnosno da studenti svoje obrazovanje nakon sticanja visoke stručne spreme nastave na našem Univerzitetu, a ne da su primorani to obrazovanje tražiti na drugim univerzitetima.
Ne sjećamo se da je Sindikat ikad u proteklom periodu bio agilan i tražio usvajanje standarda zbog dobrobiti studenata, čime se sada ograđuju, dok se u stvari bore za prava određenog broja nastavnika koji su se, zbog postojanja pravnih praznina, do sada obilato okoristili.
Ovom prilikom želimo istaći da nedavno donesenim Normativima i standardima visokog obrazovanja, Zakonom o visokom obrazovanju, te drugim aktima koji tretiraju ovu obalast ni u kojem slučaju nisu smanjene plaće nasatvnika na JU Univerzitet u Tuzli, nego su kvalitetnije precizirane i limitirane mogućnosti za dodatni angažman i dodatnu zaradu nastavnika na istom Univerzitetu gdje su već stalno zaposleni.

Na kraju, slažemo se sa stanovištem Sindikata da „kriza u Tuzlanskom kantonu, može biti prevaziđena angažmanom svih segmenata“. Sljedstveno tome, Vlada se na uštede u visokom obrazovanju odlučila tek na kraju, kada su sve druge ustanove svoj „kaiš stegle do kraja“. Prekovremeni i rad preko norme se već četiri protekle godine ne plaća niti u jednoj kantonalnoj instituciji izuzev Univerziteta. I sada, prema „novim“ standardima i normativima, univerzitetski nastavnici i saradnici su u povlaštenom položaju u odnosu na sve druge uposlenike kod budžetskih korisnika, s tim da se Vlada Tuzlanskog kantona opredijelila tu benificiju umanjiti za 1 (jedan) čas sedmično.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*