Tuzla: Nema bitnih promjena ravnotežnog stanja slanog masiva

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o monitoringu stanja stijenskog masiva na Tuzlanskom ležištu kamene soli. Prema Informaciji, proces obustavljanja eksploatacije soli na Tuzlanskom ležištu kamene soli je kontrolisan, bez događaja nepovoljnih za sigurnost građana i materijalnih dobara.

Cilj monitoringa je ostvarivanje direktnog uvida i kontrole reakcije površine terena prouzrokovanih eliminacijom deficita čvrstih masa zbog prestanka eksploatacije soli i promjene bilansa tečnih masa izraženog preko porasta nivoa podzemnih voda u ležištu.

Prestankom eksploatacije soli otklonjen je neposredni uzrok slijeganja ali ne i dalje promjene na površini, kao rezultat zbijanja i konsolidacije sedimenata, destruiranih stogodišnjom eksploatacijom slanice i progresivnim izluživanjem sonih naslaga.

Promjene nivoa podzemnih voda u posmatranom periodu, stoji u dokumentu, ne ukazuju na bitne promjene ravnotežnog stanja masiva.

Na svim uzorcima slane vode koji se ispituju nisu uočene neobjašnjive anomalije u koncentraciji i hemijskom sastavu slane vode, niti su registrovane pojave opasnih gasova na površini terena. R adi potpune realizacije projekta, uočenih promjena nivoa podzemnih voda i cjelovitog sagledavanja stanja sedimenata izmad ležišta soli a posebno jame „Tušanj“, Rudnik soli „TUZLA“ d.d. Tuzla je u postupku nabavke opreme u cilju realizacije seizmološkog monitoringa. Prema procjenama, bit će u funkciji početkom septembra 2015. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*