Nakon velike akcije u Dubravama: 26 portira i krijumčara na slobodi

Odlukom Kantonalnog suda u Tuzli 26 portira i krijumčara uglja, koji su uhapšeni 12. juna u velikoj policijskoj akciji MUP-a TK zbog krivičnih djela vezanih za nelegalan rad na površinskom kopu Dubrave kod Živinica, pušteni su na slobodu.

Naime, njima je najprije bio određen jednomjesečni pritvor, a nakon čega Tužilaštvo Tuzlanskog kantona stavilo prijedlog za produženje za još dva mjeseca. Općinski sud u Živinicama je odbio prijedlog za produženje pritvora i donio rješenje da se osumnjičenim određuju mjere zabrane. Tužilaštvo se potom žalilo Kantonalnom sudu. Žalba je odbijena i potvrđena je prvostepena odluka.

– Osumnjičenima su izrečene mjere zabrane: zabrana međusobnog sastajanja, periodično javljanje nadležnim policijskim stanicama, zabrana obavljanja dužnosti u RMU Kreka i PK Dubrave, zabrana pristupa prostoru PK Dubrave. Pritvor im se može ponovo odrediti ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mjera – kazao nam je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva, dodajući da se protiv osumnjičenih vodi istraga i da još uvijek nije donesena tužilačka odluka.

Inače, u policijskoj akciji uhapšeno je 27 osoba. Nakon saslušanja u Tužilaštvu jedna osoba je puštena na slobodu. Akcija je provedena na području Živinica, Kalesije i Tuzle. Uhapšeni su se tada teretili za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje, teška krađa i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Istraga je uslijedila nakon tragedije u februaru ove godine, kada su poginula četiri mladića na kopu u Dubravama. Oni su tada nelagalno kopali ugalj kako bi prehranili svoje porodice. Ova tragedija je otkrila brojne nepravilnosti u radu kopa. Tada su se mogle čuti priče o organizovanom nelegalnom kopanju uglja, te o uzimanju novca od kopača. Građani su optužili portire i čuvare, ali i rukovodioce na ovom površinskom kopu.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*