Hrvatski premijer o Salopeku: Nećemo prestati tražiti dok postoji tračak nade

“Bojim se da se prvi put hrvatskom građaninu dogodilo ono što se nažalost događa građanima drugih država”, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon informacije da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država ubili Tomislava Salopeka.

Na vanrednoj konferenciji za medije Milanović je obećao da Hrvatska neće prestati da traži Salopeka “do zadnjeg trenutka, dok postoji tračak nade”.

“Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina”, rekao je o snimku obezglavljivanja hrvatskog državljanina, ali je apelovao na sve ljude da se suzdrže od izlaganja djece tim prizorima.

Na pitanje o kontaktu sa egipatskim institucijama, s obzirom da je Salopek zarobljen u Kairu, gdje je radio, Milanović je kazao da je saradnja stalna, te potvrdio da Hrvatska neće učestvovati u borbenim akcijama protiv tzv. Islamske države, koja predstavlja problem cijelog svijeta.

Pozvao je građane da budu oprezni, da izbjegavaju dijelove svijeta u kojima se ovakva dešavanja zbivaju, te dodao da je Hrvatska zemlja koja je proteklih 20 godina doživjela mnogo patnje, ali da je otvorena za pomoć imigrantima i da će ih primiti možda čak i raširenijih ruku od drugih.

Na pitanje o podizanju stepena sigurnosti kazao je da je Hrvatska dobro organizovana država i stalno na oprezu, ali da se normalan život mora nastaviti.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*